Més de 70 entitats, col·legis professionals i universitats en defensa del patrimoni natural

Demanen un canvi de polítiques per aturar el deteriorament del patrimoni natural català
Font: COAMB
01/04/2014 - 00:00
En els pròxims dies, presentaran al Parlament i al Govern de la Generalitat la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya, que ja compta amb una setantena d'adhesions.

El patrimoni natural constitueix un component essencial de la identitat de Catalunya, de la salut del territori i de la societat, i una font de serveis i oportunitats, de llocs de treball i d'activitat econòmica. Fa vint anys Catalunya destacava a tot l'Estat per les seves polítiques de conservació del patrimoni natural. Però ara, entitats, col·legis professionals i universitats denuncien que 'és a la cua en aspectes com el normatiu, la planificació i gestió i el compliment de la normativa vigent'.

Així doncs, una setantena d'entitats naturalistes i ecologistes, universitats i col·legis professionals, per primera vegada s'han unit en defensa del patrimoni natural. Junts, han elaborat la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya, que exigeix, entre d'altres coses, que s'aturi el 'desmantellament de les polítiques de conservació del patrimoni natural; que es mantinguin o recuperin, quan s'escaigui, els programes de recerca i de seguiment del patrimoni natural; que es desvinculi la gestió del patrimoni natural de les polítiques sectorials agràries, forestals, cinegètiques i piscícoles, i es reagrupi amb la resta de competències ambientals en un departament de caràcter transversal i amb capacitat d'incidència sobre la resta de polítiques sectorials'.

Denuncien que ‘en els darrers anys, s'han perdut o degradat fortament elements importants del patrimoni natural del nostre país'. I en posen d'exemple la pèrdua d'ocells d'hàbitats esteparis, del corall en els hàbitats marins o la gestió dels Parcs Naturals. A més, destaquen que els impactes en el medi natural han provocat, també, impactes negatius econòmics i socials, a més d'una pèrdua d'oportunitats de futur per a les poblacions locals més vinculades.

Malgrat la difícil situació econòmica actual, però, asseguren que la situació es pot reconduir: ‘s'han de redreçar amb urgència les polítiques que menen al deteriorament del patrimoni natural del país, perquè això no suposi una debilitat per al país que volem i les generacions que vindran'.

La Declaració es va presentar dissabte passat, 29 de març, a l'Institut d'Estudis Catalans, en el marc de la jornada «La conservació del patrimoni natural de Catalunya, problemàtica, anàlisi i oportunitats». En la jornada, a la qual van assistir-hi cent-trenta experts i representants d'entitats, van presentar-se deu ponències que van servir per analitzar els reptes de la conservació de deu àmbits clau del patrimoni natural de Catalunya. Per mitjà d'exemples, es van posar de manifest els efectes negatius que han tingut el retrocés de les polítiques de conservació del medi natural, especialment la forta retallada de recursos econòmics i d'equips humans que s'hi destinaven.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon vista.jpg83.62 KB

Relacionats

Butlletí