Mollet del Vallès inicia un projecte de plaques fotovoltaiques per autoconsum elèctric en un centre educatiu

Font: Diputació de Barcelona

27/02/2020 - 08:30

 

L’escola d’educació infantil i primària Sant Vicenç de Mollet del Vallès, ha estat el primer centre educatiu en apuntar-se al projecte A-prenem el sol? impulsat per la Diputació de Barcelona per implementar l’autoconsum elèctric amb energia solar produïda per plaques fotovoltaiques instal·lades al seu terrat. El projecte ha estat presentat aquest dimarts pel diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, juntament amb l’alcalde de Mollet, Josep Monràs.

El projecte, que  integra per primera vegada l’acció de l’escola i de l’associació de familiars dels alumnes (AMPA) i l’Ajuntament amb el suport tècnic de la Diputació, persegueix l’objectiu  d’aportar tant beneficis ambientals com també econòmic per a les escoles, així com ser una eina pedagògica per incentivar l’educació de l’alumnat, la formació del professorat i la conscienciació de la ciutadania en matèria d’energies renovables.

En la presentació del projecte, Xesco Gomar ha ressaltat que les accions de lluita contra l’emergència climàtica necessiten d’accions pràctiques i aquets projecte és una prova real del treball que poden realitzar moltes escoles en eficiència energètica amb l’aprofitament solar. Gomar també ha destacat el treball que realitza la Diputació de Barcelona per fer efectiva la transició energètica donant suport als municipis. «Confio – ha dit Gomar- que a aquesta iniciativa s’hi sumin moltes escoles per fer efectiva aquesta transició energètica necessària davant l’emergència climàtica».

En aquest projecte pioner de l’escola Sant Vicenç de Mollet, es preveu una instal·lació de plaques fotovoltaiques amb una potència de 15,99 kWp, amb una inversió de 22.798 euros per part de l’Ajuntament amb una aportació del 10% per part l’AMPA del centre escolar. La nova instal·lació fotovoltaica permetrà cobrir el 38% de la despesa energètica de l’escola i un estalvi anual de 2.000 euros en la factura elèctrica. L’aportació econòmica realitzada per l’AMPA serà retornada i amortitzada en dos anys i mig.

Pel desenvolupament del projecte, la Diputació de Barcelona farà l'acompanyament en totes les fases del projecte i la redacció de projectes executius, oferirà recursos personalitats per a cada centre així com formació al professorat de l’escola i tallers sobre l’energia fotovoltaica per als alumnes amb recursos com ara Equip solar d’autoconsum i maletes educatives sobre energia sostenible (50-50).

A l’acte de presentació del projecte hi ha participat el regidor de Justícia ambiental, ecologisme i transició energètica, Raúl Broto, la directora de l’escola Sant Vicenç, Montserrat Farell i l presidenta de l’AMPA del centre, Sílvia Alarcos.

«A-prenem el Sol?» és un projecte que neix amb l'objectiu d'aconseguir escoles més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient gràcies a la participació de tothom. Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, hem ideat un model de finançament únic per a facilitar la participació conjunta de les famílies dels alumnes amb els ajuntaments per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als centres escolars.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès continua amb el seu compromís amb l’energia solar fotovoltaica i crearà 8 grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. El cost total del projecte és d’1,2 milions d’euros i podria optar a una subvenció del 90% per part de la Diputació de Barcelona. Així, tots els equipaments municipals funcionaran amb energia solar.

Article

 

Les plaques fotovoltaiques que s’instal·laran a la coberta de la pista poliesportiva Remigio Herrero serviran energia a famílies necessitades que es constitueixin en comunitat

Notícia

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha impulsat una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum amb una potència de 12,4 kW, a la coberta de l'edifici de la casa consistorial. Aquesta instal·lació té per objectiu promoure les energies renovables, disminuir les emissions d'efecte hivernacle i rebaixar la despesa econòmica pel consum de l'edifici.

Butlletí