Mollet del Vallès inicia un projecte de plaques fotovoltaiques per autoconsum elèctric en un centre educatiu

Font: Diputació de Barcelona

27/02/2020 - 08:30

 

L’escola d’educació infantil i primària Sant Vicenç de Mollet del Vallès, ha estat el primer centre educatiu en apuntar-se al projecte A-prenem el sol? impulsat per la Diputació de Barcelona per implementar l’autoconsum elèctric amb energia solar produïda per plaques fotovoltaiques instal·lades al seu terrat. El projecte ha estat presentat aquest dimarts pel diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, juntament amb l’alcalde de Mollet, Josep Monràs.

El projecte, que  integra per primera vegada l’acció de l’escola i de l’associació de familiars dels alumnes (AMPA) i l’Ajuntament amb el suport tècnic de la Diputació, persegueix l’objectiu  d’aportar tant beneficis ambientals com també econòmic per a les escoles, així com ser una eina pedagògica per incentivar l’educació de l’alumnat, la formació del professorat i la conscienciació de la ciutadania en matèria d’energies renovables.

En la presentació del projecte, Xesco Gomar ha ressaltat que les accions de lluita contra l’emergència climàtica necessiten d’accions pràctiques i aquets projecte és una prova real del treball que poden realitzar moltes escoles en eficiència energètica amb l’aprofitament solar. Gomar també ha destacat el treball que realitza la Diputació de Barcelona per fer efectiva la transició energètica donant suport als municipis. «Confio – ha dit Gomar- que a aquesta iniciativa s’hi sumin moltes escoles per fer efectiva aquesta transició energètica necessària davant l’emergència climàtica».

En aquest projecte pioner de l’escola Sant Vicenç de Mollet, es preveu una instal·lació de plaques fotovoltaiques amb una potència de 15,99 kWp, amb una inversió de 22.798 euros per part de l’Ajuntament amb una aportació del 10% per part l’AMPA del centre escolar. La nova instal·lació fotovoltaica permetrà cobrir el 38% de la despesa energètica de l’escola i un estalvi anual de 2.000 euros en la factura elèctrica. L’aportació econòmica realitzada per l’AMPA serà retornada i amortitzada en dos anys i mig.

Pel desenvolupament del projecte, la Diputació de Barcelona farà l'acompanyament en totes les fases del projecte i la redacció de projectes executius, oferirà recursos personalitats per a cada centre així com formació al professorat de l’escola i tallers sobre l’energia fotovoltaica per als alumnes amb recursos com ara Equip solar d’autoconsum i maletes educatives sobre energia sostenible (50-50).

A l’acte de presentació del projecte hi ha participat el regidor de Justícia ambiental, ecologisme i transició energètica, Raúl Broto, la directora de l’escola Sant Vicenç, Montserrat Farell i l presidenta de l’AMPA del centre, Sílvia Alarcos.

«A-prenem el Sol?» és un projecte que neix amb l'objectiu d'aconseguir escoles més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient gràcies a la participació de tothom. Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, hem ideat un model de finançament únic per a facilitar la participació conjunta de les famílies dels alumnes amb els ajuntaments per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als centres escolars.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El 90% del consum elèctric de la província de Barcelona es pot cobrir amb instal·lacions fotovoltaiques sobre terreny de baix impacte al territori.

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Notícia

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages aprova el projecte per instal·lar una coberta de plaques solars als edificis del camp de futbol municipal per tal que l’equipament sigui autosuficient. La instal·lació permetrà estalviar 4.000 euros l’any i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Butlletí