Els propers 5 i 7 de maig, els 47 estats que formen part del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides analitzaran la situació dels drets humans a Espanya. Aquest procés, al qual ja s'han sotmès 112 països, és l'anomenat Examen Periódico Universal (EPU), un mecanisme de vigilància, en vigor des de 2008, del compliment i respecte als drets humans en tots els països membres de Nacions Unides.
Mitjançant la informació facilitada pel goven, però també les institucions nacionals de drets humans, organitzacions no governamentals i altres organismes de Nacions Unides, s' analitzarà si Espanya compleix o no les seves obligacions i compromisos internacionals en matèria de drets humans en temes com ara la situació dels immigrants, la tortura o la reforma del principi de justícia universal.
En aquest procés ha participat l'Institut de Drets Humans de Catalunya, amb altres ONG catalanes, les quals han enviat un informe propi a l'Alt Comissionat de l'ONU. De l'informe sortiran unes recomanacions, que s'aprovaran en la propera sessió Consell de Drets Humans, al setembre d'aquest mateix any, que Espanya s'ha de comprometre a complir abans del pròxim examen, d'aquí a quatre anys.