Nuclear? Renovables? Eficiència!

Sostenible.cat

20/12/2010 - 00:00
La Fundació Catalunya Europa ha presentat al Cercle d'economia de Barcelona dues publicacions dins el programa Bones Pràctiques Europees en Energia: Energia Nuclear a Europa: parlem-ne? estudi realitzat per Ramon Garriga, enginyer industrial i director de B_Tec, i Les energies renovables a Europa, d'Arnau Queralt, ambientòleg i vicepresident del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. El director d'ERF, Ramon Folch, que ha introduït i moderat l'acte, s'ha referit a la constitució del parlament de Catalunya, tot subratllant que "el nou govern haurà d'assumir el Pla d'Energia 2015, o dir quines intencions té en aquest àmbit".
La definició del mix energètic del futur ha estat el factor comú a les dues presentacions. De què estarà compost aquest mix? Aquesta és la pregunta per a la qual hi ha diferents respostes. Ramon Garriga ha destacat el paper de la nuclear en el mix per raons de seguretat en el subministrament i pels avenços que es poden donar en el terreny de la fusió, entre altres raons. Arnau Queralt ha dit que en la situació actual "no podem renunciar a cap font" però ha ressaltat l'important paper i sobretot el potencial de renovables encara no gaire conegudes, com l'aprofitament de l'energia de les onades del mar. Queralt també s'ha mostrat preocupat pel fet que "la part d'energia renovable en el mix no tiri endavant per falta d'inversió de les administracions".

L'opció nuclear
"Cal tornar a parlar d'energia nuclear".Catalunya és deficitària en energia i per això cal que "es plantegi molt seriosament quines són les fonts en les quals ha d'invertir per al seu desenvolupament" Aquestes són les tesis defensades per Ramon Garriga, enginyer i expert en aquest tipus d'energia, en el llibre Energia Nuclear: Parlem-ne?. L'obra és un recull de dos seminaris amb experts internacionals en fissió i a fusió nuclear, que van ser organitzats per la Fundació Catalunya Europa. Garriga ha repassat l'estructura de l'estudi fent referència a alguns aspectes crucials que afecten l'energia nuclear, com els costos, la producció d'urani, i les qüestions geopolítiques. Finalment ha destacat la importància  del projecte ITER  per la capacitat que té, en cas d'èxit, de canviar profundament l'horitzó energètic.

Renovables
L'actual model de producció i consum està basat, essencialment, en l'ús massiu de combustibles d'origen fòssil, que són un recurs no renovable i, per tant, finit. Aquests acceleren el canvi climàtic i, en el cas de la UE, generen dependència energètica exterior.  Arnau Queralt, autor de Les energies renovables a Europa, ha recordat "la necessitat de fer un canvi general d'aquest model i, de retruc, un canvi en l'actual sistema de producció i consum", amb la voluntat de fer-lo més sostenible. Les energies renovables a Europa és fruit de la recerca sobre aquestes fonts i de les ponències recollides en una jornada de treball sobre el tema celebrada al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.

El llibre se centra en opcions poc conegudes pel gran públic com l'energia undimotriu; l'aprofitament de les algues per fer combustible, les smart grids , o gestió intel·ligent de les xarxes elèctriques, i l'energia eòlica off-shore. Arnau Queralt ha dit que algunes de les noves opcions "es troben en fase embrionària o de projecte pilot" i ha proposat que s'aprofiti el desenvolupament de les renovables per crear ocupació". Tot i mostrar-se partidari dels debats, ha afegit que "no ens podem perdre en les discussions, perquè el temps s'escurça".

No només tecnologia
Ramon Folch ha assenyalat l'avenç en l'eficiència com un dels instruments més importants per resoldre els reptes energètics, juntament amb la gestió de la demanda. Sobre el primer punt ha manifestat que "cal finançar l'eficiència, però avui estem subvencionant la ineficiència". Aquest enfocament té a veure amb les decisions de la societat. Folch ha recordat que "les qüestions sociològiques eren tant importants com les tecnològiques". 

Etiquetes: