Olost passa d'un 45% a un 75% de reciclatge amb el 'Porta a Porta'

Font: Ajuntament d'Olost i Santa Creu
28/11/2014 - 00:00
La pujada continuada del cost de recollir i tractar residus, en especial aquells residus portats a l'abocador (rebuig), i sobretot uns resultats de reciclatge baix no superior al 45% en van ser les principals causes que portaren l'Ajuntament d'Olost, el novembre del 2013 a posar en funcionament el sistema de recollida porta a porta. Transcorregut un any de la seva implantació, els resultats avalen aquest canvi. El consistori assegura que el canvi servirà per aconseguir la millora econòmica i ambiental que buscava.

Els resultats són molt significatius, Olost ha passat de triar i reciclar un 45% dels residus durant l'any 2011-2012 i gran part del 2013, a reciclar un 75% dels residus durant aquest primer any d'implantació del porta a porta. També s'ha reduït en més de 140 tones de residus, 120 kg per veí, l'aportació anual que Olost feia a l'abocador. Juntament amb aquest augment del reciclatge, també s'ha millorat en la qualitat del mateix. Pel que fa a l'orgànica, que s'ha passat de recollir unes 85 tones a casi 160 tones anuals, s'ha reduït els impropis d'aquesta fracció (restes no orgàniques) del 6-7% a estar per sota del 1,5% en aquest primer any.

Aquests resultats signifiquen que després de 10 anys de pujades constants del cost de gestió dels residus, la previsió de costos de 2015 preveu una reducció del 3%. Segons el consistori, en cas d'haver continuat produint i reciclant com s'estava fent, els costos haurien pujat entre un 4 i 5%, pel cost en augment de portar tones de residus a l'abocador, que s'incrementava al 2015 en un 25%.

Aquest resultat econòmic és degut a dos factors principals: la reducció de forma significativa i de més del 50% de les tones de rebuig i l'augment del cànon de retorn de la fracció orgànica ja que també ha augmentat la quantitat i en especial la qualitat. Aquesta reducció del costos de la gestió de residus es veurà reflectida en la 'taxa d'escombraries' dels veïns/es ja que tindrà una reducció a l'entorn del 3%.

Cal destacar que segons el consistori ha sigut molt elevat el grau implicació i compromís dels veïns i veïnes del poble d'Olost i Santa Creu, i això és el que ha permès aquest bons resultats.

Relacionats

Notícia


 

L'Ajuntament de Tona, la Mancomunitat La Plana i la Comunitat Energètica La Tonenca uneixen esforços per oferir energia fotovoltaica a llars vulnerables

Article

L’Ajuntament de Torelló ha instal·lat la primera estructura de retenció de residus als sobreeixidors del riu Ges, amb l’objectiu de cobrir els col·lectors i evitar que els residus sòlids acabin abocats a la llera o al riu en cas de crescudes. Es tracta de la proposta que va guanyar els pressupostos participatius de Torelló 2023.

Notícia

Tal i com vam explicar fa un temps, vam aconseguir una subvenció per canviar l’enllumenat públic i actualitzar-lo amb leds, per tal de millorar l’eficiència, reduir despeses i protegir el medi ambient. El cost totalment subvencionat de l’actuació “Renovació enllumenat Santa Eulàlia de Riuprimer” ha estat de 173.963,03€ a través del Programa Sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.

Butlletí