Rebuig unànime del Govern, les comunitats i el sector sobre la reforma de la PAC

18/10/2011 - 00:00

Pressió unànime entre el Govern central, les comunitats i el sector per rebutjar el projecte de reforma de la PAC. La ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, ha acordat amb les comunitat autònomes i el sector agrari una posició comuna en la qual mostren el seu complet rebuig i demanen la retirada de la proposta de Brussel·les per a reformar la Política Agrària Comuna, la PAC. Aguilar ha afirmat en acabar la Conferència Sectorial i del Comitè Consultiu amb les Comunitats Autònomes, que Espanya defensarà aquesta postura comuna en el proper Consell d'Agricultura de la Unió Europea el proper dijous a Luxemburg, que serà quan arrencaran negociacions sobre el text de la reforma de la PAC.

El Govern i les autonomies reivindiquen que no hi hagi projecte sobre el futur de la PAC mentre no es conegui el pressupost per a l'agricultura més enllà del 2014, rebutgen la tarifa plana que pretén aplicar Brussel·les en la concessió de les subvencions i sol·liciten mesures adequades de gestió dels mercats.

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, confiava aquest matí en el transcurs de la reunió en què la reforma de la PAC "no vegi la llum", ja que "lesiona molt els interessos de l'agricultura".

Pelegrí ha plantejat que l'Estat faci un estudi dels efectes que podria tenir "activar l'exclusió de l'agricultura de la normativa de la competència". Una de les prioritats per al sector és incidir en la rigidesa del mercat i la volatilitat de preus que tants perjudicis causa en la cadena alimentària, especialment per als productors, i això seria una via. Pelegrí ha dit que aquesta possibilitat tindria unes conseqüències que cal valorar primer i i en funció d'això es farà la petició per part de l'Estat.

 

Relacionats

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Opinió

Per un país petit, amb una producció audiovisual feble, i sovint acomplexada, haver guanyat un premi de prestigi mundial com l’Ós d’or del Festival de Berlin hauria d’haver estat un estímul per a tota mena d’iniciatives, entre les quals, com a mínim, una discussió pública sobre autonomia energètica i alimentària. 

Entrevista

Productor i fill de productors de fruita, Josep Lluís Escuer, coneix en profunditat el sector agrícola i els seus reptes. Parlem amb Escuer, com a representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la qual aglutina unes 200 cooperatives repartides per tot el territori, amb un facturació de 1.700 milions, dona feina a uns 4.500 treballadors a les centrals i 35.000 pagesos. Defensor de la producció integrada, en aquesta entrevista analitza alguns factors que contribueixen al malbaratament alimentari, així com algunes solucions.

Butlletí