Recicla't a la cuina, aprofitem-ho tot

Una campanya a l'Anoia busca difondre receptes de la comarca amb baix impacte ambiental

Sostenible.cat

17/01/2011 - 00:00
Bona cuina, pocs residus i recollida selectiva són la base de la campanya 'Recicla't a la cuina, aprofitem-ho tot', impulsada pel Consell Comarcal de l'Anoia i desenvolupada mitjançant la participació ciutadana.

L'objectiu final és publicar un llibre amb receptes de la comarca que estarà disponible online i també en paper just a temps per a Sant Jordi d'enguany.

Ingredients
Els ingredients de la campanya són clars: productes de temporada i de producció local, i fins i tot les sobres d'altres àpats. Es tracta d'aprendre a aprofitar els recursos que estan més a l'abast, i si es pot, comprar-los a l'engròs o en envasos de gran format per minimitzar la generació de residus.

La web de la campanya també recull altres consells per tal d'omplir el cistell de la manera més sostenible: evitar les bosses de plàstic, triar els productes envasats en vidre o cartró i fer una llista abans d'anar a comprar per adquirir realment allò que es necessita.

Procés d'elaboració
La campanya fa xup-xup als tallers gratuïts que s'imparteixen a una vintena llarga de poblacions de la comarca de l'Anoia, i també per internet. Qualsevol persona pot enviar les seues receptes (també es poden portar als ajuntaments) fins al mes de febrer, i a la web es poden consultar i comentar. Ara ja n'hi ha més de cinquanta, des d'entrants a pans de pessic, amb propostes com la sopa de fredolics, la pizza amb botifarra del bruc i plats específics per als dies de nadal.

A més, la web ofereix la possibilitat de fer preguntes a un equip d'ecocuiners, que donen consells sobre com aprofitar algun ingredient concret, què fer amb les sobres i com aconseguir un menú bo i econòmic.

La cuina responsable
La campanya fa incidència també en com millorar la sostenibilitat en el moment de cuinar. Evitar paper d'alumini o motlles d'un sol ús, reaprofitar els envasos per guardar altres coses i tapar sempre els recipients durant la cocció per evitar pèrdues de calor són algunes de les indicacions bàsiques.

I, sobretot, es recorda la importància de separar adequadament els residus i quines coses van a quin contenidor.

Tot plegat, un bon recull d'idees per aconseguir menjar de la manera més profitosa possible.

Si voleu participar, aquest mes de gener estan programats tallers a Jorba i Masquefa, tots els dilluns, a Copons i Vallbona, tots els dimarts, a Carme i Santa Margarida de Montbui, tots els dimecres, a Capellades i Piera, tots el dijous. I pel que fa al mes de febrer, n'hi haurà a Òdena i Castellfollit, els dilluns 7 i 14, i a La Llacuna i Hostalets, el dimarts 1, 8 i 15.

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon www.reciclatalacuina.cat24.13 KB

Relacionats

Notícia

Es reunirà un cop al mes per gestionar les mesures necessàries per respondre a l’escassetat d’aigua

Entrevista
Benito Muros, creador de la bombeta infinita

Entrevista
Albert Vinyals, expert en psicologia del consum

Butlletí