El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha presidit l'Assemblea General de la xarxa mundial de referència en matèria ambiental i de desenvolupament sostenible, nrg4SD, que representa la veu dels governs d'àmbit sub-estatal a les cimeres internacionals.
Els governs reunits a Quebec han posat de manifest, amb la seva feina i els seus posicionaments, que des de l'àmbit subnacional s'està en una millor disposició d'aplicar l'agenda de les Nacions Unides en matèria econòmica, social i ambiental. Així ho ha subratllat Lluís Recoder: "Les regions estan sent més innovadores i més agosarades en el lideratge de la transició cap a una economia verda i baixa en carboni que porti a un desenvolupament més sostenible dels diferents territoris del món".
Preparant els motors per Rio+20
Catalunya és una de les nacions fundadores d'aquesta xarxa, que l'any 2012 complirà 10 anys, coincidint amb un dels esdeveniments internacionals més rellevants que tindrà lloc l'any vinent: la Cimera sobre Desenvolupament Sostenible Rio+20, 20 anys després de la Cimera de la Terra Rio '92 que va posar les bases de la governança ambiental internacional, i què a Catalunya va tenir un traducció especialment important a través del desenvolupament de les Agendes 21 locals moltes encara vigents i en aplicació.
La cimera de Rio+20, el mes de juny de 2012, ha de servir, per una banda, per actualitzar els mecanismes de governança internacional en matèria ambiental i, per l'altra, per desenvolupar l'Economia Verda com a mecanisme per al desenvolupament sostenible, tant dels països del Nord com del Sud.
Compromís per treballar conjuntament
La xarxa nrg4SD és el fòrum on governs nacionals i regionals d'arreu del món treballen pel desenvolupament sostenible del planeta. El conseller Recoder, com a representant del Nord, co-presideix aquesta xarxa juntament amb l'estat de São Paulo, que ho fa a través del Secretari d'Estat de Medi Ambient, Bruno Covas.
Recoder ha destacat que malgrat les diferències entre governs que s'han reunit a Quebec, "tots ells han manifestat un fort compromís en treballar conjuntament en un desenvolupament més sostenible que permeti sortir de la greu crisi en què ens trobem".
Durant la celebració de l'Assemblea General s'han dut a terme grups de treball sectorials en els àmbits de: "Recursos Hídrics i gestió de l'Aigua", "Biodiversitat", "Canvi Climàtic" i "Rio+20", entre altres, en els que Catalunya participa activament.
En aquest sentit cal destacar que el govern de Catalunya ja està treballant en la seva aportació al document que les Nacions Unides presentaran per al debat de Rio+20 i en aquest sentit s'han realitzat ja reunions de treball amb agents socials, associacions d'empreses i entitats ambientals i també a nivell local amb ajuntaments i entitats municipalistes per tal de recollir aportacions que enriqueixin el document.
Reunions bilaterals
L'Assemblea ha possibilitat també el desenvolupament de reunions bilaterals amb els representants polítics d'alguns dels governs presents amb els que Catalunya manté o té interès en mantenir relacions estratègiques.
Concretament, el conseller Recoder, acompanyat del director general de Relacions Exteriors, Salvador Sedó, i de la Directora General de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha mantingut reunions amb els governs de Quebec, Gales, Bretanya, São Paulo, i Provence-Alps-Cotê d'Azur, amb els que s'han tractat temes d'interès per les dues parts en matèria de polítiques d'eficiència energètica i canvi climàtic, cooperació internacional, desenvolupament turístic, presència i implantació d'empreses catalanes als seus territoris i posicionament internacional dels governs subestatals.
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: Gencat | 68.42 KB |