Recuperació de ramaderia extensiva amb vaques de l'Albera al Parc del Montnegre i el Corredor

Font: Diputació de Barcelona
18/03/2014 - 00:00
La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" han presentat aquest 17 de març el projecte de recuperació de ramaderia extensiva al vessant nord del Parc del Montnegre i el Corredor, amb vaques de l'Albera, un projecte que té com a objectiu recuperar els valors paisatgístics i ecològics d'aquesta zona i evitar-hi el risc d'incendis. El programa s'emmarca en el conveni de col·laboració signat entre ambdues institucions el 2006.

El projecte ha permès recuperar gairebé cinc hectàrees de bosc per a pastures i sembrar una superfície total de 14,5 hectàrees. Així mateix, s'han restaurat 3.400 metres lineals de bosc de ribera. En l'actualitat s'han introduït 17 caps de vaques de raça de l'Albera, una espècie en regressió però molt adequada per la tipologia de pastura d'aquesta zona del Parc. La realització d'aquests treballs ha facilitat l'accés al món laboral de 32 persones en risc d'exclusió.

Per a l'any 2014 es preveu incrementar en 7,2 hectàrees més la superfície sembrada i millorar les infraestructures d'aigua per abeurar el ramat, amb la restauració de dues basses existents i la construcció de dues més de noves. La inversió global a la vall de Fuirosos, del 2008 al 2014, ha estat de 251.421,15 €, dels quals 192.340,25 € corresponen als quatre projectes executats entre 2008 i 2013, i la resta, als que s'executaran al llarg d'aquest any.

El conjunt del projecte comprèn les valls de Ramió, Fuirosos i Olzinelles, totes elles localitzades al vessant nord del Parc i caracteritzades per patir una pèrdua de biodiversitat i un increment del risc d'incendi. Aquestes valls compten amb plantacions d'arbrat de gran exigència hídrica a l'època d'estiu, que afegit a l'alta densitat d'unes masses forestals amb un sotabosc molt espès, acaben afectant dràsticament el cabal de la riera. Així mateix, les valls estan patint la desaparició d'espais oberts conreats i la disminució dels ramats de pastura, que indirectament realitzaven una gran tasca de manteniment del sotabosc, cosa que comporta un increment del risc d'incendis forestals.

Amb l'objectiu general de recuperar els valors paisatgístics i ecològics d'aquestes tres valls, durant els anys 2006-2007 se'n van redactar els Plans d'Ordenació, que recollien el conjunt d'actuacions concretes per a cada una de les zones diferenciades.

La major part del projecte s'ha centrat en la vall de Fuirosos, al municipi de Sant Celoni, on l'any 2008 es van iniciar treballs per a la reconversió d'espais oberts degradats i de plantacions forestals abandonades, a zones de pastura per a la introducció de ramats, que han incrementat la biodiversitat i el paisatge de la vall. Els treballs també han suposat un positiu impacte socioeconòmic i una millora dels hàbitats fluvials, amb l'eliminació d'espècies invasores com la canya, l'ailant i l'acàcia, i la substitució per espècies pròpies dels boscos de ribera. Igualment, s'han potenciat  les zones de ribera i els espais oberts associats com a estratègia de lluita passiva contra els incendis forestals, i s'han realitzat treballs de restauració de basses, fonts i altres punts d'interès de les valls.

Una de les característiques del projecte ha estat la introducció d'un ramat amb vaques de la raça de l'Albera, una espècie que en aquests moments es troba en regressió, per la qual cosa n'és especialment important la recuperació i preservació. Aquesta és una raça de vaca forta i resistent, molt ben adaptada al fred de l'hivern, àgil i de petita estatura, característiques que li permeten desplaçar-se per terrenys molt accidentats. Precisament, aquesta adaptació també la fa especialment idònia en neteja de boscos i en la prevenció d'incendis.

 

 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí