L'objectiu de la prova pilot és millorar els resultats de la recollida selectiva i la seva qualitat mitjançant el retorn dels residus d'envasos de begudes (en llaunes i ampolles de plàstic de menys de 2 litres). Per assolir aquest objectiu s'han instal·lat 16 màquines de retorn a diferents centres de la Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya i Escola ELISAVA.
Per incentivar i agrair la participació de la comunitat universitària en el retorn d'envasos, les màquines emeten uns tiquets amb uns codis. A principis de cada mes se celebra un sorteig entre les persones que participen i registren els codis en la plataforma virtual del projecte.
La setmana passada es va fer el lliurament dels regals als guanyadors del sorteig celebrat a principis de juliol, els afortunats van rebre targetes regal per comprar a les botigues d'Intermon Oxfam. La propera setmana es farà el lliurament als tres guanyadors del sorteig del mes de setembre que obtindran un abonament pel Festival In-edit i entrades pel teatre.
La iniciativa, promoguda per la Cambra de Comerç de Barcelona, ASCAME i Funditec s'engloba en el projecte europeu Green Med Initiative (GMI), finançat per la Unió Europea sota el Programa ENPI CBC MED a través de l'Instrument de Veïnatge i Partenariat, i a Catalunya compta amb la col·laboració de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable.
Els més de 20.000 envasos de begudes recuperats en cinc mesos demostren l'èxit de la prova pilot. La màquina on més envasos s'han retornat ha estat la de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, amb més de 2.600 envasos.
A Catalunya es consumeixen cada dia 9 milions d'envasos de begudes, dels quals només 3,5 es recullen selectivament; la resta acaben abocats, incinerats o dispersats a l'entorn. Aquest projecte pretén canviar aquesta realitat i s'inspira en el model de retorn de residus d'envasos implantat a nombrosos països de tot el món, que dóna un valor econòmic a cada envàs quan es compra i quan es retorna, i que permet assolir uns nivells de recollida selectiva clarament més alts que al nostre entorn.
Adjunt | Mida |
---|---|
slide2-1089x300.jpg | 77.02 KB |