30/09/2004 - 00:00
El govern rus ha donat la confirmitat al Protocol de Kyoto, que ara només està pendent de la ratificació per part del parlament rus, segons han informat avui alguns mitjans internacionals (la BBC o la CNN, per exemple). Es tracta d'una notícia molt positiva, ja que desbloqueja el tractat internacional, tot i que cal prendre-se-la amb una certa prudència. La posició de Rússia respecte al protocol ha estat força imprevisible en els últims anys. El govern de Putin ha fet servir el protocol, peça clau en la lluita contra els efectes del canvi climàtic, com un instrument mitjançant el qual ha fet pressió a la comunitat internacional tot reclamant compensacions en forma d'inversió estrangera. La Duma, dominada pel partit de Putin, prendrà una posició oficial en el termini de tres mesos. Algunes veus apunten que rera el canvi de Rússia hi ha, gens casualment, el compromís oficiós de la Unió Europea d'augmentar els ajuts a la federació, mitjançant una aliança amb l'Organització Mundial del Comerç. De moment, la Convenció de les Parts per al Canvi Climàtic de l'ONU, la màxima autoritat internacional en la qüestió, ja ha emès un comunicat expressant el seu optimisme.
El protocol de Kyoto té per objectiu que els països que l'hagin ratificat redueixin les emissions a l'atmosfera en un 8% entre l'any 1990 i el 2012. El tractat estableix que ha de ser ratificat per almenys 55 països que arribin al 55 per cent de les emissions globals l'any 1990. El 17 per cent d'emissions contabilitzades a Rússia permet ara el desbloqueig.
Els EUA, el país amb més emissions, la Xina, un país amb un gran potencial de creixement i Austràlia es mantenen inflexibles en el bàndol dels contraris, cosa que, malgrat l'entrada en vigor del tractat en qüestiona l'eficàcia.
Les organitzacions ecologistes, tot i celebrar que el govern de Putin hagi donat el si al tractat, han advertit que Kyoto és un primer pas i que és necessari anar més endavant.
Altres informacions sobre canvi climàtic a Sostenible:
El protocol de Kyoto, en català. El litoral i l'alta muntanya, ecosistemes més vulnerables a Catalunya davant el canvi climàtic. Entrevista a Josep Enric Llebot. Un informe 'secret' del Pentàgon alerta sobre els catastròfics efectes del canvi climàtic. Recursos en català sobre el canvi climàtic. Un informe reclama a les asseguradores que es prenguin el canvi climàtic més seriosament. El canvi climàtic ajuarà més els països rics i enfonsarà més els pobres. El futur del clima després de Marràqueix. Alteracions produïdes en les plantes i els animals pel canvi climàtic. Senyals ambientals 2002: referències per al mil'lenni.