Amb motiu de la celebració aquest 24 d'abril del Dia internacional de la sensibilització vers el soroll 2013, Sabadell es va convertir en la capital de l'acústica catalana amb una jornada de treball, intercanvi, reflexió i cocreació orientada al sector de l'acústica i gestió del soroll públic i privat.
La jornada va comptar amb la participació de més d'un centenar de professionals, personal del sector públic i agents clau en la prevenció i gestió de la contaminació acústica, entre els quals la diputada adjunta de Medi Ambient, Mercè Rius, qui recordava que el problema dels sorolls afecta els
ajuntaments i les persones: 'Els sorolls formen part de la vida de les nostres ciutats pel clima que tenim, ja que els ciutadans estan molt a l'exterior i el bon temps convida a obrir les finestres. Això sovint és un problema', ha afirmat la diputada.
La jornada va comptar amb un total de 27 ponents i es van treballar aspectes tan diversos com l'afectació del soroll a les persones, la gestió del soroll en l'àmbit municipal tant de l'interior de l'habitatge com a la via pública, aspectes del soroll a l'edificació o la rellevància del soroll provinent del trànsit i de les infraestructures (trànsit urbà, carreteres, ferrocarrils i/o aeroports). Empreses especialitzades del sector proveïdores de materials, consultores i empreses de serveis acústics també van exposar les seves novetats.
A la sessió de tarda, els diferents participants de la jornada van treballar per avançar en la resolució de problemàtiques comunes al territori en aspectes específics com el soroll provinent dels centres educatius, la dificultat de les mesures sonomètriques i la seva avaluació o bé la gestió de les queixes/expedients en l'àmbit de l'administració local.
Dia Internacional del Soroll
Enguany se celebra el 18th Annual International Noise Awareness Day. Aquesta diada és impulsada des dels Estats Units per The New York Center for Hearing and Communication, i divulga la importància de la sensibilització i la prevenció sobre aquest tipus de contaminació, a fi que en prenguin consciència tots els agents que, des de camps ben diferents, (administracions, experts, titulars d'infraestructures, escoles, etc.), hi poden estar implicats.
Segons dades de la Unió Europea, els costos externs del soroll en l'àmbit europeu són de com a mínim un 0,35% del seu PIB. El major impacte del soroll ambiental és causat per les molèsties i trastorns del son i efectes sobre la salut de soroll, que afecten més del 30% de població de la UE.
La contaminació per soroll ambiental es relaciona amb els nivells de so ambientals que superen els nivells de qualitat establerts, causats pel trànsit, la construcció, indústries, així com algunes activitats recreatives. Pot comportar greus efectes sanitaris, tant directes com indirectes, per exemple, danys a l'audició o el somni i el trastorn mental posterior, així com una creixent pressió arterial. Els efectes nocturns poden diferir significativament dels impactes a nivell diürn.
La jornada va ser coorganitzada per l'Ajuntament de Sabadell, la Generalitat de Catalunya-Departament de Territori i Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona, el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i Graduats de Telecomunicació de Catalunya i el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya (LEAM - UPC).