Sabadell ampliarà la xarxa de recollida pneumàtica a la zona centre del municipi

El 2013, més d'un 20% dels habitants de la ciutat podrien ser usuaris d'aquest sistema
Font: Aj. Sabadell
09/02/2010 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

El projecte perquè la recollida pneumàtica de residus arribi a la zona centre de Sabadell avança un nou pas. La Junta de Govern Local acaba d'adjudicar, per 93.374 euros, la redacció del projecte executiu per l'ampliació de la xarxa a la zona centre, projecte que se sumarà als sistemes de recollida pneumàtica que actualment funcionen a l'Eix Macià i Can Llong, i molt probablement, també al que s'ha previst que entri en funcionament a Can Gambús, que dependrà del volum d'ocupació dels habitatges construïts al nou barri. 

El mecanisme de recollida a la zona centre donarà servei a uns 9.500 habitants, que se sumaran als 5.000 que ara com ara el poden utilitzar a l'Eix Macià i als 12.300 de Can Llong (que s'ampliaran fins als prop de 15.000). També s'afegiran als més de 13.500 que es calcula que llavors utilitzaran la recollida pneumàtica a Can Gambús. Així doncs, el 2013, més d'un 20% dels habitants de la ciutat podrien ser usuaris d'aquest sistema. D'aquesta manera, Sabadell serà la ciutat espanyola on la recollida pneumàtica arribarà a un percentatge més alt de la població.

El nou projecte de recollida pneumàtica al centre preveu una inversió de 10 milions d'euros, que seran finançats majoritàriament pels Fons de Cohesió Europeus. Amb l'entrada en funcionament, Sabadell consolidarà el seu caràcter referent pel que fa a l'adopció de la recollida pneumàtica de residus a nivell continental, segons informa el consistori.

El projecte al centre de la ciutat comportarà l'ampliació de la central de recollida al parc de Catalunya de l'Eix Macià i la construcció de 5 quilòmetres lineals de canonada. La xarxa s'iniciarà al parc de Catalunya, passarà per la ronda de Zamenhof - carrer de Vilarrúbias i arribarà al centre i a la zona de vianants. Amb l'actuació es trauran els camions de recollida de residus i es deixaran de fer 30.000 km l'any en transport de residus, un fet que representa un important estalvi econòmic i també una reducció de 7,8 tones pel que fa a l'emissió de CO2 a l'atmosfera. 

Amb tot, es retiraran al voltant de 300 contenidors de la via pública, que seran substituïts per bústies de dimensions més reduïdes, de manera que l'impacte visual es rebaixarà també de forma considerable. Així mateix, s'eliminaran la pudor dels residus i el soroll del servei de recollida i es fomentarà encara més la recollida selectiva. El sistema estarà operatiu les 24 hores del dia, 365 dies a l'any i serà de fàcil utilització també per a persones amb mobilitat reduïda. 

Com funciona la recollida pneumàtica?

Quan l'ampliació de la central de recollida estigui en marxa es crearà un corrent d'aire que atraurà els residus dipositats pels ciutadans i ciutadanes a qualsevol hora del dia en bústies al carrer. Aquestes escombraries seran transportades cap a la central a una velocitat d'entre 60 i 70 km/hora. 

Un cop arribin a l'equipament de l'Eix Macià, els residus seran separats de l'aire de transport i cauran al compactador, que els introduirà al contenidor corresponent. Mentrestant l'aire de transport serà tractat en una sala de filtres abans de ser retornat, net, a l'atmosfera. Els contenidors de la central, un cop plens, seran carregats per al seu transport a la destinació final que correspongui.

Municipis: 

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La planta produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Butlletí