La declaració institucional té un caràcter transversal i és per això que, a través seu, l'Ajuntament es proposa intensificar les vies de col·laboració amb totes les entitats implicades, especialment amb les que promoguin un major ús de la bicicleta. Així mateix, el ple també acorda crear un grup de treball sobre la bicicleta al si del consell de mobilitat.
Com a precedent, la declaració recorda que el ple del 18 de juliol ja va acordar signar la Carta internacional per caminar a fi de promoure la mobilitat sostenible. Segons el text aprovat ara, la "promoció d'ambdós sistemes sostenibles de mobilitat -la bicicleta i el transport a peu- contribuirà a crear espais més interessants a l'interior de la ciutat". La declaració també remarca que és convenient "la disminució de l'ús de motors de combustió [...], cosa que tindrà com a conseqüència la millora de la qualitat de l'aire i l'atenuació del clima sonor de Sant Cugat, fent que sigui una ciutat més amable i saludable".
La declaració també és sensible a la problemàtica que genera l'ús de la bicicleta en un entorn urbà. És per això que, segons el text, cal trobar formes de convivència harmonioses i "desenvolupar estratègies per fer que l'ús de la bicicleta sigui atractiu i segur", a banda "d'impulsar mesures de pacificació entre vianants i bicicletes, així com l'establiment d'itineraris recomanats per a ciclistes".
En darrer lloc, el text planteja que el planejament urbanístic futur incorpori una xarxa ciclista i que s'incrementi la xarxa d'itineraris, ja sigui en l'àmbit urbà o interurbà, com és el cas de la connexió entre Sant Cugat i Rubí tot passant per Mira-sol.