El carrer de Cèsar Martinell és el primer carrer de Catalunya que compta amb un sistema de gestió integrat que permet, gràcies a l'aplicació de noves tecnologies, estalviar en la despesa ordinària i fer una ciutat més habitable i sostenible
Aquest 23 de novembre s'ha posat en marxa el que és considerat el primer ‘carrer intel·ligent' integral de Catalunya al municipi de Sant Cugat. L'aplicació de sensors en diversos dispositius municipals i serveis com ara la il·luminació, la recollida d'escombraries, la mobilitat viària i el reciclatge ha fet que aquests serveis passen a estar gestionats en base a dades que permeten optimitzar-los.
El carrer disposa de sistemes de captació per mesurar la realitat en temps real, de manera contínua, una xarxa de comunicacions per transmetre la informació minut a minut i aplicacions de gestió integrada per analitzar la informació, prendre decisions, actuar i analitzar els resultats.
Concretament, el carrer Cèsar Martinell, al centre urbà, compta amb:
- Un sistema d'aparcament guiat. A través d'uns sensors i dos panells informatius, el carrer informarà el conductor de les places d'aparcament disponibles. Això permetrà reduir el trànsit de la zona, millorar la mobilitat i reduir l'emissió de gasos contaminants. En base a un informe del RACC, un 30% del trànsit rodat a la ciutat està buscant aparcament. Així, doncs, aquests dispositius permetran millorar la mobilitat i la fluïdesa en la circulació.
- Un sistema de control i gestió de l'enllumenat. El carrer s'il·luminarà en funció de la franja horària del dia i el pas de vianants. En les hores nocturnes la llum s'apagarà i només en el cas que es detecti un vianant, les llums d'encendran al seu pas. En una segona fase, s'implantarà un sistema de detecció de presència, el que permetria regular la intensitat de l'enllumenat en funció del nombre de persones que hi transita.
- Un sistema de gestió de fluxos de trànsit. A través d'un sistema de bluetooth i de wi-fi, es podrà calcular el temps de recorregut entre els dos extrems del carrer. Aquest sistema ha de permetre realitzar prediccions de trànsit, gestionar possibles embussos de vehicles i escollir rutes de transport públic per reduir el temps de circulació.
- Un sistema de control ambiental. A través de diferents sensors, es mesurarà la humitat de la terra i, per tant, el reg s'activarà o no en funció de variables com el grau d'aigua, humitat i tipus de vegetació
- Un sistema de gestió de residus. De la mateixa manera, un sensor detectarà la capacitat dels contenidors de brossa, el que permetrà optimitzar els recorreguts del servei de neteja i el sistema de recollida de residus.
- Un sistema de papereres de compactació solar. En aquest cas, les papereres informen del nivell de volum que contenen i alhora automàticament compacten la brossa. Funciona amb alimentació solar. Compactant automàticament el paper s'aconsegueix reduir un 80% els costos de la recollida de residus.
- Totes aquestes dades es transferiran mitjançant un sistema de xarxa WSN. S'ha desplegat una única xarxa de wi-fi mesh per tal de donar la cobertura integrada al carrer intel·ligent i transmetre les dades recollides als sistemes d'avaluació de l'Ajuntament.
Smart City Sant Cugat
La ciutat intel·ligent és aquella que aplica les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la ciutat per proveir-se d'una infraestructura que en garanteixi un desenvolupament sostenible, un increment de la qualitat de vida de la ciutadania, una major eficiència dels seus recursos (tant de tipus humans com energètics) i una millor participació ciutadana.
Sant Cugat va signar el passat 15 d'octubre del 2010 un conveni amb les empreses Abertis i Indra per tal de desenvolupar un projecte d'Smart City. L'objectiu ha estat desenvolupar un nou concepte de ciutat intel·ligent per tal de fomentar l'eficiència i la qualitat en la gestió municipal del serveis per
- optimitzar els recursos públics
- millorar l'eficiència dels serveis
- reduir el consum de recursos naturals (aigua, llum, emissió de gasos, etc)
El carrer que s'ha posat en marxa és una prova pilot. Un cop avaluats els resultats d'aquesta prova, el pas següent serà aconseguir que el projecte de carrer intel·ligent s'implanti progressivament a la resta de la ciutat de manera que tota la gestió del municipi es faci sota criteris d'eficiència.
Amb els resultats de les dades recollides per tots aquests sistemes es podrà compartir informació, gestionar de manera transversal i cercar sinèrgies operatives entre serveis i processos. Per tant, el nou carrer eficient es basa en un nou model de gestió centrat en l'eficiència, l'estalvi i la innovació.
La inauguració ha anat a càrrec de l'alcaldessa, Mercè Conesa, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. A l'acte, també hi han participat el marketing manager d'Abertis, Àlex Mestre, i el director general d'Indra a Catalunya, Manel Brufau.
Al llarg de la seva intervenció, l'alcaldessa ha emfasitzat que "no només estem dissenyant la ciutat del futur, sinó el futur de Sant Cugat. El carrer intel·ligent és una mostra del nostre objectiu, que no és altre que posar al servei de la ciutadania el talent, la tecnologia i el territori". En aquest sentit, l'alcaldessa ha remarcat que "el ciutadà es troba al centre d'aquest nou concepte de ciutat, que es basa en l'eficiència per disminuir, no els serveis sinó el cost dels serveis, especialment en un moment de una crisi com l'actual. El que busquem és, en definitiva, la sostenibilitat financera i ambiental".
Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha destacat que "el desenvolupament de la smart city és clau per al país. El pas que fem avui no només és un pas per a Sant Cugat. També ho és per al conjunt de Catalunya. Treballem en un model d'eficiència, sostenibilitat econòmica i ambiental. La tecnologia ens permetrà sortir de la crisi, perquè és cap a aquí cap a on s'encamina el futur".
Col·laboració público-privada
A banda d'Abertis i Indra, en el projecte han participat empreses de tecnologia punta i aplicacions específiques són Worldsensing, Parkhelp, Urbiotica, Moba, Big Belly Solar, Bit Carrier i Sinapse.
Worldsensing i Urbiotica són les darreres empreses guardonades en la categoria patrocinada perSant Cugat als premis internacionals Living Labs Global. D'aquesta manera, es dóna compliment al compromís de desenvolupar un projecte pilot de les solucions guanyadores.
En aquest sentit, Mercè Conesa ha assenyalat la importància de la col·laboració público-privada i ha apuntat que "Sant Cugat ha de ser un començament per a molts altres municipis de Catalunya".
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: Ajuntament de Sant Cugat | 32.01 KB |