Sant Cugat posa en marxa el programa ‘Cultiva’t’ per afavorir la transformació de solars en horts urbans

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
18/05/2016 - 08:23

La iniciativa pretén posar a l’abast de la ciutadania una xarxa de terrenys de propietat pública o privada per a l’horticultura urbana.

 

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha presentat aquest migdia el programa d’horts urbans Cultiva’t, que pretén posar a l’abast del ciutadà una xarxa de terrenys de propietat pública o privada per a la pràctica de l’horticultura urbana. “Aquesta iniciativa”, ha remarcat Puigdomènech, “s’emmarca en les polítiques municipals per impulsar a Sant Cugat un model de ciutat verda i sostenible”.

La principal novetat d’aquest programa municipal és que a partir d’ara es desenvoluparà amb entitats de caire social o ambiental sense ànim de lucre. És a dir, que els ciutadans que vulguin optar a gestionar un hort urbà ho hauran de fer a través d’una entitat, que serà l’encarregada d’autogestionar aquests espais amb finalitats educatives, ambientals o de cohesió social.

Per accedir a un hort urbà hi ha dos procediments en funció de si el solar és de propietat pública o privada:

  • Espais públics: es cediran a les entitats a partir d’una convocatòria de concurs públic. El primer concurs s’iniciarà el proper mes de juny i inclourà tres parcel·les de propietat municipal situades a la masia de can Canyameres (900 m2) i dues parcel·les al carrer Amposta (en total 3.900 m2).
     
  • Espais privats: es cediran a entitats a través d’un conveni de col·laboració entre Ajuntament, propietari i entitat. Prèviament cal que l’entitat hagi contactat amb el propietari del solar. A la vegada, el propietari pot sol·licitar una bonificació de l’IBI pel solar que ha cedit perquè es converteixi en un hort urbà.

Abans de cedir l’espai, l’Ajuntament habilitarà els solars amb la infraestructura bàsica: tancament, punt d’aigua i casetes d’eines. Un cop adquirit el solar, les entitats l’hauran d’autogestionar al llarg dels cinc anys de durada de la cessió (amb pròrrogues incloses).

Horts urbans en solars de propietat municipal

Actualment l’Ajuntament disposa dels següents terrenys per a la gestió d’horts urbans:

  • Horts familiars al Turó de can Mates: es van posar en marxa l’any 2007 i estan adjudicats directament a ciutadans. Les darreres autoritzacions de cessió d’ús finalitzen l’any 2021. En total tenen 3.193 m2.
     
  • Horts escolars: n’hi ha una quarantena repartits en una trentena de centres escolars. El programa d’horts a les escoles es va iniciar el curs 2006-07.
     
  • Can Monmany: l’espai està cedit a la cooperativa La Ortiga atès el seu projecte agroecològic d’interès municipal. S’hi conreen 1’2 hectàrees d’horta i 0’03 hectàrees de vinya. La cessió finalitza l’any 2017.
     
  • Horts socials de can Possible: estan situats al carrer de l’Andana i tenen una superfície de 519 m2. Van ser creats pels Serveis Socials de l’Ajuntament el maig de 2015 i estan destinats a persones en situació d’atur i en risc d’exclusió social que prèviament hagin fet un curs de formació en agricultura ecològica a la finca de can Monmany.
     
  • Horts a can Canyameres: tindran 900 m2. El concurs públic per adjudicar-los a entitats començarà el juny de 2016. Les entitats que vulguin gestionar un hort en aquest espai tindran 3 mesos per presentar el seu projecte.
     
  • Horts al carrer Amposta: són dues parcel·les amb una superfície total de 3.900 m2. El concurs públic per adjudicar-los a entitats començarà el juny de 2016. Les entitats que vulguin gestionar un hort en aquest espai tindran 3 mesos per presentar el seu projecte.

Projecte pilot al Casal de Mira-sol

En el consell de barri de Mira-Sol del febrer de 2014 els veïns van proposar crear un hort en l’espai lliure posterior a l'edifici del Casal d’uns 3.385 m2 (de propietat municipal) i reservar una part del pressupost de lliure disposició per a la seva implantació. Es va proposar, també, que la gestió dels horts es realitzés a través d’una entitat. Aquest projecte, cedit a l’associació de veïns del barri Cíclica, es posarà en marxa aquest mateix estiu. La seva posada en marxa servirà com a camp d’experimentació i aprenentatge per altres horts de la ciutat. Aquesta entitat ha presentat recentment un projecte a l’Ajuntament que inclou la creació de 48 parcel·les d’horts per famílies d’entre 24 i 35 m2 i de 7 parcel·les d’horts comunitaris d’uns 60 m2.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Es farà una distribució del terreny en 13 parcel·les individuals i 5 de cultiu comunitari distribuïdes a La Cisa i al barri Santa Anna-Tió.

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí