Sant Cugat tindrà el primer barri sense emissions contaminants d'Espanya

Els habitatges tindran les últimes innovacions tecnològiques per facilitar el control de la despesa d'energia
12/12/2008 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

Sant Cugat del Vallès comptarà amb el primer barri d'Espanya que tindrà zero emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera, segons l'acord que han signat aquesta setmana l'ajuntament, l'empresa Acciona i l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. La promoció comptarà amb un total de 150 habitatges de promoció municipal en règim de lloguer, que es construiran en uns terrenys propietat del consistori al barri de Can Cabassa, davant de l'Hospital General de Catalunya.

El conveni ha estat subscrit per l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluis Recoder, la representant de l'empresa Acciona, Carmen Becerril, i l'arquitecte Vicent Guallart, membre de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya.

Gestió racional dels recursos energètics
Les noves cases que es projectaran en aquest barri de Sant Cugat comptaran amb les últimes innovacions tecnològiques per facilitar la contenció i el control climatològic de les llars, a la vegada que una gestió intel·ligent de l'energia. Això és possible amb la utilització de plaques fotovoltaiques situades a les teulades que permetran l'obtenció d'energia elèctrica i tèrmica per a les cases, a la vegada que hi haurà un excedent que es podrà vendre, incorporant-lo a la xarxa elèctrica i obtenir un benefici econòmic.

L'orientació de les cases amb relació al sol també és fonamental per garantir una gestió racional dels recursos energètics, que se sumen a la gestió que el propi usuari haurà de fer de la seva llar.

Calderes que funcionen amb biomassa
Un dels aspectes més importants i destacats és el projecte per instal·lar un tipus específic de calderes molt poc habituals a Espanya, però bastant esteses al centre del continent europeu. "Es tracta de substituir les calderes habituals de petroli o de gas per altres que funcionin amb biomassa", ha destacat la representant de l'empresa Acciona, una matèria que és de fàcil obtenció i que per tant permet el seu reciclatge. "La nostra intenció és recollir la biomassa existent d'un punt molt pròxim de Sant Cugat, del parc de Collserola, de manera que a la vegada trobaríem una solució al problema de no saber què fer amb aquest material", ha destacat l'arquitecte Vicent Guallart.

950 euros el metre quadrat
El conveni estableix un preu mitjà dels habitatges de 950 euros el metre quadrat que es podrà recuperar en un termini de deu anys gràcies a l'estalvi energètic. L'estalvi en l'emissió de gasos contaminants a l'atmosfera permetrà reduir en aquest cas un total de 262 tones de diòxid de carboni, cosa que equival a la contaminació emesa per 187 vehicles. L'alcalde de Sant Cugat ha remarcat que, de moment, s'està treballant en la fase inicial i, per tant, es desconeixen per ara les dates en les quals podrien estar disponibles les noves cases, encara que ha destacat que el preu de lloguer d'aquests habitatges públics serà el mateix que el de qualsevol altra promoció pública a la ciutat.

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí