Sant Feliu de Llobregat compta amb unes 150 famílies que s'han convertit en compostaires a domicili. Totes s'han adherit voluntàriament a les campanyes impulsades per l'Ajuntament per promoure entre la ciutadania la creació de compost a partir de residus orgànics domèstics. La primera campanya de captació de voluntaris es va iniciar al febrer passat i va aconseguir reunir un centenar de persones. Al mes de maig es va engegar una nova campanya que va permetre captar 48 nous compostaires. Davant l'interès generat, al setembre s'obrirà una nova convocatòria per convertir-se en compostaire a domicili. Per formar part del projecte cal enviar un correu electrònic a l'Oficina de Serveis Ambientals (osa@santfeliu.cat) i facilitar les dades de contacte.
Totes les persones que participen en el projecte han rebut gratuïtament durant un any un compostador per autogestionar les restes de menjar i plantes de casa seva i transformar-les en adob vegetal. Prèviament han participat en una sessió formativa on se'ls ha explicat com fer servir el compostador. En funció de l'espai de que disposa cadascú se li lliura un compostador de jardí o un compostador domèstic o vermicompostador, sistema més adient per a pisos petits o espais d'interior.
La iniciativa ha estat molt ben valorada per la majoria de compostaires. En aquest sentit, la nota mitjana amb què les 48 persones acollides a la campanya del mes de maig qualifiquen l'experiència és de 9 punts. Alhora, entre el 80% i el 90% dels compostadors que utilitzen estan en molt bon estat o en bon estat pel que fa al manteniment, ubicació i ús correcte.
A Sant Feliu, cada ciutadà i ciutadana genera al voltant d'un quilo de deixalles al dia. Compostar les restes orgàniques és reduir aquesta xifra a la meitat.
El projecte està impulsat per l'Ajuntament i la Xarxa de Compostaires Metropolitans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.