La regidoria de Medi Ambient de Sant Sadurní ha posat en marxa el Portamòbil, un vehicle que cada 15 dies s'estarà durant tota una jornada en un dels 12 punts de la vila que s'han inclòs en el recorregut itinerant i que té com objectiu facilitar el reciclatge a la ciutadania. Aquest sistema, complementari a la deixalleria municipal, està pensat per dipositar-hi fluorescents, bombetes de baix consum, aerosols, piles i oli de cuina, entre altres coses. És un servei gratuït i de proximitat, molt coherent amb el sistema de recollida integral porta a porta implantat a la vila.
Aquesta nou sistema és la resposta que dóna l'ajuntament després de constatar que els anteriors intents de portamòbil no havien acabat de funcionar. Primer es va intentar adaptar un sistema similar al dels repartidors de butà i, darrerament, s'havia optat per aturar el vehicle que feia la recollida durant uns 20 minuts a diferents punts de la vila. El consistori confia que la nova modalitat que ara s'implanta sigui més afectiva i la població vagi incorporant-la als seus hàbits de reciclatge.
El nou portamòbil és un remolc relativament petit que un treballador de Mas Albornà -la mateixa empresa que gestiona la deixalleria municipal- recull cada dia a les 9 del matí i que trasllada a un nou punt de recollida després de passar per la deixalleria per buidar tot el que hagi dipositat la ciutadania. En principi, el remolc estarà disponible en el punt que toqui aquell dia entre les 10 del matí i les 9 del matí de l'endemà. Els 12 punts de recollida estan senyalitzats amb un rètol i es poden consultar en el mapa que hi ha en el tríptic que s'ha repartit per totes les cases de la vila. Els dissabtes a la nit es recollirà el remolc, i no tornarà a estar al carrer fins al dilluns al matí.
Balanç de l'ampliació del Porta a Porta
D'altra banda, el regidor de Medi Ambient, Isidor Rando, ha fet una valoració positiva de l'ampliació del sistema de recollida Porta a Porta implantada al municipi el passat mes de juny. Les principals novetats que ha comportat la retirada dels contenidors d'envasos i paper és que s'ha produït un increment de les tones de rebuig i orgànica recollides. En canvi, s'ha produït un descens en la recollida d'envasos i paper-cartró. Segons Rando, aquests resultats confirmen que en els contenidors d'envasos i paper s'hi abocava rebuig i orgànica.
Com a mancances del nou sistema, Rando va esmentar el fet que alguns veïns de la vila els diumenges treuen al carrer bosses amb envasos quan aquell dia només hi ha recollida d'orgànica. El regidor considera que amb tres dies de recollida d'envasos és més que suficient en el cas de Sant Sadurní, tant pel nombre d'habitants com per la voluntat de continuar tenint la taxa d'escombraries més baixa de la comarca.
Nou carnet per a la deixalleria
En aquest sentit, i amb l'objectiu de fer més còmode la gestió de les bonificacions en la taxa de les escombraries per l'ús continuat de la deixalleria, el municipi també acaba d'implantar un nou carnet que tota la ciutadania pot recollir a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. El carnet permetrà comptabilitzar l'ús de la deixalleria que fan les persones que volen obtenir una bonificació de la taxa, i també és d'utilitat per als industrials que porten runa, ja que aquest servei és de pagament (més informació).
Finalment, Rando també va informar que aquest 2010 està previst ampliar la deixalleria gràcies a una subvenció de l'Agència de Residus. Un dels objectius de l'ampliació és reduir el transport de residus a l'abocador. En aquest sentit, l'ajuntament acaba d'adquirir una trituradora que permetrà trossejar les restes vegetals i les fustes. També està previst fer una campanya informativa dirigida als escolars, gràcies a una subvenció que Mas Albornà ha obtingut de l'Agència de Residus. Recordem que Mas Albornà és una empresa que té prop de 300 treballadors, un 70% dels quals tenen algun tipus de discapacitat.
Més informació i relació de punts de recollida del Portamòbil
Adjunt | Mida |
---|---|
Nou portamòbil a Sant Sadurní | 20.39 KB |