"L'actual crisi econòmica és una bona notícia, una font d'esperança per a l'humanitat". Amb aquesta provocadora afirmació, Serge Latouche deixava clar aquest dimecres que la seva "aposta pel decreixement" està més viva que mai. Davant un auditori ple a vessar, aquest economista i doctor en filosofia francès va desgranar els principis d'aquest moviment que proposa "un canvi radical de sistema, abandonant la religió del creixement" que ens ha portat a la situació actual.
Latouche va visitar Barcelona convidat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) per participar en les Trobades en el Present Continu (Now), que enguany han reflexionat sobre la crisi i les seves possibles solucions. Una crisi, va explicar Latouche, que no es només financera, sinó que és també l'agreujament d'una crisi ecològica que ha arribat a posar a l'espècie humana "en el camí de l'extinció".
'Un drama que cal relativitzar'
L'autor, entre d'altres, de L'occidentalització del món: assaig sobre el significat, l'abast i els límits de la uniformització planetària (1989), Sobrevivir al desarrollo (2007) o L'aposta pel decreixement (2009) [vegeu la ressenya del Petit Tractat del Decreixement Serè], va reconèixer que el col·lapse econòmic que estem vivint ara és sens dubte un fet dramàtic, però que cal relativitzar-lo, ja que bona part del missatge catastrofista que ens arriba des del poder i els mitjans de comunicació no és més que una "maniobra per justificar els plans de rellançament del sistema". A més, Latouche va recordar que per als països del sud, aquesta crisi no els canvia per res la vida, "ja que ells no tenen bancs ni banquers que rescatar".
Durant la seva conferència, Latouche va anar presentant, un a un i quasi com si fossin eslògans, els motius pels quals el decreixement és la sortida al carreró sense sortida on ens ha acabat portant el capitalisme. Es va mostrar especialment crític amb "la impostura del desenvolupament sostenible" i la nova economia verda o ecològica, que pretén els mateixos objectius de sempre però amb una operació prèvia de maquillatge per netejar consciències.
Les vuit R
Ara bé, Latouche va remarcar que "el decreixement no és una única alternativa, sinó una matriu d'alternatives", i que tot i que ja es pot dir que el decreixement és un projecte polític, encara no té un programa definit, ja que les solucions no poden ser iguals per l'Amèrica Llatina, Europa o els Estats Units. Sí que va assenyalar, però, algunes vies per començar a recórrer el camí cap a una nova societat "on es visqui millor amb menys, amb una nova concepció de la riquesa". I ho fa ampliant la idea de les 3 R (reduir, reutilitzar i reciclar) fins a vuit:
Reavaluar els valors en què creiem i al voltant dels quals organitzem la nostra vida.
Reconceptualitzar la nostra manera de veure la realitat.
Reestructurar el sistema de producció i les relacions laborals.
Redistribuir les riqueses i el patrimoni natural.
Relocalitzar la producció, de manera que les necessitats es puguin satisfer localment.
Reutilitzar els aparells i els béns d'ús.
Reciclar el rebuig de la nostra activitat.
Reduir la nostra petjada ecològica.
Més informació: Decreixement.net, la xarxa pel decreixement | Vídeo entrevista a Serge Latouche (YouTube) | Serge Latouche: profeta del decreixement (ecodiari)
Notícies relacionades a Sostenible.cat:
Al 2030 necessitarem l'equivalent a dos planetes per seguir consumint al ritme actual
Adjunt | Mida |
---|---|
Serge Latouche, a Barcelona (Now, CCCB) | 9.42 KB |