S'inicia la campanya de voluntariat ambiental per al seguiment de la fauna marina a Tarragona

26/07/2021 - 15:34

El passat 11 de juliol, un exemplar de tortuga babaua va fer un niu a la platja del Miracle, de manera que s'ha avançat la posada en marxa del programa de protecció dela tortuga babaua. Tal com ha comentat la consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, "cal agrair la feina dels voluntaris, dels departaments de l'Ajuntament implicats, de l'Autoritat Portuària i la Generalitat que estan duent a terme una gran tasca per preservar aquest niu".

El cap de secció de Biodiversitat i Medi Natural a Tarragona del Departament d'Acció Climàtica, Laureà Benaiges, ha explicat que "la tortuga va pondre 99 ous, 2 dels quals es van trencar. 20 dels ous es van traslladar a una incubadora per tal d'assegurar que alguns tirin endavant". També ha explicat que aquest canvi en els llocs de posta de les tortugues babaues pot ser degut "al canvi climàtic i a l'augment de les temperatures del mar".

Per la seva banda, Aurora Córdoba, coordinadora de voluntariat i comunicació de l'Associació Mediambiental de la Sínia, una de les associacions participants en la campanya, ha volgut fer una crida a la participació en el programa de voluntariat "es tracta d'un temps d'incubació molt llarg, que pot arribar a dos mesos, i cal que el major nombre de gent possible s'hi sumi. Des de divendres ja hem notat com molta gent s'ha interessat en participar-hi".

La campanya de voluntariat ambiental per al seguiment de fauna marina s'organitza des de departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona des de l'any 2015. Tal com ha recordat la consellera de Medi Ambient Eva Miguel el programa "té com a objectiu preservar les poblacions d'animals com la tortuga babaua que arriben a la nostra costa i ens permet sumar esforços amb les entitats ambientals i els voluntaris que hi participen".

El voluntariat se centra a efectuar seguiments periòdics a les platges del municipi, donar avís de la presència d'indicis de posta de tortuga i custodiar els nius fins al moment de l'eclosió dels ous. Així mateix, s'encarrega de la detecció de mamífers marins o elasmobranquis (rajades i taurons), entre altres que es puguin trobar vora la costa. Finalment, participa de l'educació, divulgació i sensibilització ambiental de la ciutadania.

La consellera Miguel ha volgut destacar que "la implementació de campanyes de voluntariat ambiental per a realitzar seguiments de fauna marina, és una eina de gran utilitat alhora de reforçar la tasca que es duu a terme per part de les administracions que, en molts casos, no podrien cobrir òptimament tots els sectors del territori".

La consellera també ha fet una crida al fet que "les persones amb sensibilitat ambiental s'hi sumin i participin en les diverses formacions (teòriques i pràctiques) que es duran a terme al llarg dels mesos de juliol i agost". Les formacions, gratuïtes i obertes a tots els públics, s'enfoquen en el procés d'activació de protocols i actuació del voluntariat en cas de nidificació de tortuga o albirament d'altra fauna marina. Alhora, incidiran en diferents aspectes de la biologia i ecologia de les espècies objecte del seguiment i facilitaran eines de comunicació i divulgació vers als usuaris de les platges.

La campanya compta amb la col·laboració de les entitats ambientals del territori: GEPEC, GATA, Ecologistes en Acció, La Sínia, Plataforma Salvem la Platja Llarga i Greenpeace. En anys anteriors s'ha arribat a comptar amb la participació de més de 100 persones voluntàries.

A més altres serveis municipals com el Servei de Socorrisme i Salvament de platges de la Creu Roja, la Guàrdia Urbana de Tarragona o el departament de Neteja Pública, també col·laboren amb la campanya d'aquest any.

 

La tortuga babaua

En els darrers anys, i coincidint amb l'arribada de l'època estival, s'ha notificat un important increment de nidificacions de la tortuga babaua (Caretta caretta) en les costes del mediterrani occidental.

La nidificació de l'espècie en platges d'aquestes latituds, ha resultat en un inesperat comportament reproductiu que bé es podria atribuir als efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, i a conseqüència de l'augment de la temperatura en el litoral (fet que pot determinar el sexe de les postes), suposa un desplaçament de les poblacions cap a zones que garanteixin suficient amplitud tèrmica per a consolidar nius demogràficament exitosos.

En els darrers anys, han estat diverses les ocasions en què aquesta espècie (en perill d'extinció) - estrictament protegida per legislacions autonòmiques, estatals i comunitàries - ha nidificat (o ha realitzat intens de posta) en el litoral tarragoní. Per tal de preservar la població d'aquest rèptil es va posar en marxa el programa de Voluntariat de Fauna Marina que té com a principal tasca la de notificar amb la màxima celeritat la presència de fauna marina en la costa, especialment de la tortuga babaua (Caretta caretta).

Cal recordar que davant de qualsevol evidència de la presència de fauna marina a les nostres platges cal trucar immediatament al telèfon d'emergències 112.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Tarragona i Ematsa impulsen un pla de millora de la xarxa de clavegueram en el qual es renovaran de manera prioritària 30 quilòmetres de canonades amb un nou sistema de reparació sense obrir rasa.

Article

Entre les actuacions destaquen la reparació de la coberta, l’aïllament tèrmic de la façana i la instal·lació de nova il·luminació LED

Notícia

La Cúpula immersiva dedicada a la sostenibilitat s’instal·la novament al Refugi 1 del Port de Tarragona.

Butlletí