Aquest 3 de febrer ha tingut lloc a l'Escola Bressol Municipal de Sant Cebrià de Vallalta la presentació de la tercera edició del premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.
Aquest premi està organitzat per l'Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament d'Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat. També compta amb la col·laboració de l'editorial Graó i de la XESC (Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya). L'objectiu del premi és fomentar el coneixement de l'agricultura i l'alimentació ecològica als centres educatius, així com reconèixer la tasca educativa dels docents.
Podran optar al premi tots els centres educatius d'Educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d'infants de Catalunya que hagin desenvolupat al llarg del curs escolar 2013-2014 un projecte o una experiència relacionats amb la producció agrària o l'alimentació ecològica.
Hi ha una única modalitat de premi on s'inclouen diferents propostes que tinguin en comú l'objectiu de treballar dins l'entorn educatiu alguna temàtica relacionada amb la producció agrària i l'alimentació ecològica.
En són exemples els projectes d'hort escolar de manera global, experiències concretes d'aula per portar a terme activitats a l'hort o al menjador escolar, elaboració de materials de suport o iniciatives que portin el treball escolar al voltant de l'hort, l'agricultura o l'alimentació ecològica més enllà de l'escola.
Educació pel desenvolupament sostenible a través d'experiències amb l'agricultura
El Premi, el qual celebra la tercera edició, naix en el marc del Decenni de les Nacions Unides de l'Educació per al Desenvolupament Sostenible (2005-2014) que planteja el desig d'integrar els principis, valors i pràctiques del desenvolupament sostenible en totes les facetes de l'educació i l'aprenentatge.
El treball amb els horts escolars ecològics i l'alimentació ecològica ha esdevingut al llarg dels darrers anys una proposta que s'ha incorporat a molts projectes educatius de centre i, a hores d'ara, s'ha convertit en una peça important en els processos d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat de moltes escoles de tota Catalunya.
Aquests Premis volen ser un aparador que permeti:
- Donar a conèixer les iniciatives i la bona feina que fan els centres educatius a Catalunya.
- Incentivar tant als docents com a l'alumnat a tirar endavant l'hort escolar dins l'escola.
- Crear una base de dades collaborativa amb activitats i projectes on l'hort i l'alimentació escolar ecològica en són els protagonistes.
- Fer un reconeixement a la tasca educativa del professorat.
- Convertir-se en un amplificador dels valors ecològics i de consum que van més enllà de l'aula.
- Premiar les bones pràctiques o pràctiques preferents que fomentin una educació compartida entre família i l'escola, estimulant la regeneració del compromís familiar davant l'educació.
L'Escola Bressol Municipal El Rial va guanyar el primer premi de l'edició anterior amb el projecte "L'acte alimentari". Es tracta d'un projecte que engloba els aliments, el procés culinari, l'acompanyament de l'acte alimentari, així com la difusió, l'educació i la prevenció dels bons hàbits alimentaris. El projecte es fonamenta en una alimentació saludable i ecològica de temporada i proximitat. El 95 % dels aliments que s'utilitzen a la cuina són de producció ecològica.
La presentació ha comptat amb la presencia de la senyora Antonia Benítez, alcaldessa de Sant Cebrià de Vallalta, la senyora Sandra Ruiz, directora de l'escola El Rial, el senyor Miquel Molins, Director General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el senyor Joan Gumbert, Subdirector d'Innovació, Formació i Orientació del Departament d'Ensenyament i la senyora Montse Escutia, secretaria general de l'Associació Vida Sana... entre altres membres del projecte educatiu premiat.
El Director General d'Agricultura i Ramaderia ha anunciat durant l'acte que per aquesta nova edició dels Premis l'import econòmic d'aquests pujarà un 65% respecte a la darrera edició, concretant-se de la següent manera:
1er premi: 1.250 euros
2on premi: 1.000 euros
3er premi: 750 euros.
Cal destacar com una aportació econòmica com aquesta és aprofitada per les escoles guanyadores fins al últim cèntim en millora de la proposta educativa basada en l'hort i la cuina escolar.
Fins el 7 d'abril tots els centres educatius interessats a participar poden omplir el formulari online amb les dades del seu projecte tal com s'indica a las bases que trobaran a la web del Projecte Mamaterra http://mamaterra.info/ca/premi.html