La construcció del centre es va iniciar al setembre de 2005 al campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i acabarà a finals de 2008, si es compleixen els terminis previstos. Dins d'aquest complex, s'ubicarà el Centre Tecnològic de la Química (CTQ), una iniciativa de la URV i del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) de la Generalitat que compta amb el finançament del Ministeri d'Indústria.
Les instal·lacions estaran en mans majoritàriament d'empreses i seran les úniques de l'Estat especialitzades en química sostenible. Ocuparan una superfície d'uns 2.000 metres quadrats i la inversió prevista és de 2,8 milions d'euros. El CTQ donarà servei especialment a la zona de Tarragona, que aglutina el 47% de la producció spanyola del sector químic, però també a l'important nucli d'indústria química del Vallès Oriental i d'altres zones de Catalunya.
Inicialment, els àmbits d'investigació del CTQ, en què participaran directament les empreses, seran els nous mètodes i productes; els processos de producció; l'aplicació del sistema Reach; la biotecnologia industrial, els biocombustibles i la tecnologia de l'aigua.
Una altra part del centre d'R+D+i (1.700 metres quadrats) es dedicarà a viver d'empreses de base tecnològica derivades de les activitats d'investigació de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), amb una inversió de 3,9 milions d'euros.
Sinergies entre el sector privat i la universitat
L'objectiu, segons els seus responsables, és establir sinergies entre l'àmbit acadèmic i el sector privat, i millorar d'aquesta manera la competitivitat i excel·lència de la indústria química tarragonina.
Aquest mateix any s'iniciarà l'ampliació del Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV, que compta amb un pressupost de mig milió d'euros. Aquesta primera fase del Parc Científic i Tecnològic de Tarragona comportarà una inversió global de 22 milions d'euros, finançats pel Ministeri d'Educació i Ciència, amb el suport del departament d'Innovació, Universitats i Empreses.