Terrassa s'adhereix a la Declaració del Plàstic d'Oslo

Font: Ajuntament de Terrassa

07/02/2020 - 10:23

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat  per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament a la Declaració del Plàstic d'Oslo. Així, Terrassa esdevé la primera ciutat catalana i tercera de l'Estat a adherir-se a la Declaració del Plàstic d'Oslo, un document que comporta el compromís d'aplicar mesures per reduir l'impacte dels plàstics al medi ambient.

La declaració, que és una iniciativa conjunta d'EUROCITIES i la ciutat d'Oslo, Premi Europeu de la Capital Verda 2019, ja compta amb el suport de ciutats com Bergen, Braga, Bristol, Copenhaguen, Düsseldorf, Florència, Gant, Guimaraes, Hamburg, Helsinki, Leeds, Mannheim, Mezitli, Milà, Münster, Oslo, Porto, Reims, Estrasburg, Turí i Varna.

Els municipis signants de la declaració es comprometen a reduir l'impacte nociu que aquests residus suposen sobre els ecosistemes amb tot un seguit de mesures. Algunes de les més destacades són les accions que van dirigides a desenvolupar plans d'actuació per reduir la seva incidència, amb accions que contribueixin a eliminar o minimitzar el consum de plàstics innecessaris, com també treballar amb les empreses i les indústries per incentivar la transformació del consum de plàstic d'un sol ús a productes més sostenibles.

A més, les ciutats adherides es comprometen a instar els respectius estats a complir la Directiva europea 2019/904, relativa a la reducció de l'impacte de determinats productes de plàstic al medi ambient per fomentar la transició cap a una economia circular.

Un dels objectius del Programa de Govern per al mandat 2019-2023 és transformar la ciutat per implantar un nou model per viure millor, preservar el medi ambient, combatre la crisi climàtica i ser més sostenible en la gestió de residus, amb actuacions transversals recollides en l'horitzó per aconseguir una Revolució Verda. L'adhesió de Terrassa a la Declaració del Plàstic d'Oslo respon a aquesta voluntat de l'Equip de Govern de fer una ciutat més neta, cívica i verda aplicant a la neteja i els residus les tres "R": reduir, reciclar i reutilitzar.

Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Ajuntament de Terrassa

Altres iniciatives

Aquesta adhesió s'emmarca dins d'altres iniciatives endegades per l'Ajuntament, com l'Acord de Declaració d'Emergència Climàtica a Terrassa, aprovat en el Ple de setembre de 2019, o també el Pla de Prevenció i Gestió de Residus Municipals de Terrassa 2018-2030, aprovat el novembre de 2019.

L'any 2018 Terrassa va experimentar un increment del 4% en la recollida selectiva i un augment del 6,8% en la generació de residus. El reciclatge de paper i cartó va pujar un 39%, el reciclatge de vidre un 15%, mentre que la matèria orgànica i els envasos van augmentar un 11%, respectivament.

En la mateixa línia, l'Ajuntament de Terrassa ha sol·licitat al Fons de Desenvolupament Regional Europeu (Feder) el projecte "Terrassa plàstic free Platform", per un import de prop de 5 milions d'euros (4.952.727,94€), que té per objectiu crear un Centre d'Innovació Circular del Plàstic a través del Big Data. El projecte es desenvoluparà sota un model de plataforma que actuï, per una banda, sobre l'oferta i producció d'envasos i per altra, sobre la demanda d'envasos de plàstic, estimulant així la reducció de l'ús d'aquest material a la ciutat generant economia circular. D'aprovar-se la sol·licitud, aquesta iniciativa compatibilitzarà un projecte absolutament innovador amb les tasques de conscienciació envers la ciutadania i món econòmic, ajudant a empreses i consumidors a evolucionar cap a alternatives més sostenibles.

Les Nacions Unides calculen que, globalment, només es recicla el 9% del plàstic utilitzat. Aquests residus produeixen gasos d'efecte hivernacle en totes les fases del seu cicle de vida, contribuint així en l'escalfament global del planeta.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Consell plenari del Consorci del Bages, en el qual participen tots els Ajuntaments consorciats, ha aprovat per unanimitat el “Pacte territorial de residus”.

Butlletí