La creixent instauració d'espècies exòtiques invasores tant entorns urbans com naturals i suposa un perill per a la biodiversitat local, a més de ser un risc a nivell social i econòmic. Al municipi de Tremp, per exemple destaca entre aquestes espècies, el cactus d'Arizona que colonitza la zona dels Nerets, a Vilamitjana, on ha provocat danys fins i tot a persones.
Per tal d'actuar davant d'aquesta problemàtica, la FEMP, des de la Red de Gobiernos Locales para la Biodiversidad, en col·laboració amb l'Ajuntament de Tremp va organitzar aquest 18 de desembre una jornada en el marc de la campanya divulgativa que s'ha iniciat darrerament.
La jornada, que va comptar amb l'assistència de públic del sector públic i privat, va consistir en una primera conferència sobre aquesta problemàtica arreu d'Espanya que va oferir Montserrat Hernández, de l'Ajuntament de Saragossa. En aquesta primera part, es van exposar els conceptes i criteris, així com la normativa vigent al respecte, fent especial ressò del nou Real Decret que regula el tema i ha informat de les principals vies d'accés d'aquestes espècies i els perills que originen.
La segona part de la jornada els tècnics de quatre administracions (Ajuntament de Camarma de Esteruelas, Ajuntament de Tremp, Ajuntament de Zaragoza i Generalitat de València) van compartir amb els assistents diverses experiències al voltant del treball amb invasores. Accions dutes a terme amb voluntariat infantil per reduir poblacions de visó americà i ós rentador, un cactus que ve del desert d'Arizona i colonitza els nerets de Tremp; la plaga de cotorretes argentines que tenien a Zaragoza i el procediment d'inspecció de comerços de la Comunitat Valenciana, van ser els principals temes desenvolupats.