Tretze municipis d'Osona signen el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per l'energia

Fins ara, ja s'hi han adherit prop de 1.000 municipis de països de la UE, dels quals, més d'un centenar són de la província de Barcelona
Redacció
10/02/2010 - 00:00

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, ha signat aquest dimecres l'adhesió dels municipis de Vic, Manlleu, Torelló, Centelles, Les Masies de Voltregà, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Sant Bartomeu del Grau, Montesquiu, Alpens, Santa Maria de Corcó i Orís al Pacte d'alcaldes i alcaldesses per l'energia, una iniciativa que pretén impulsar els ambiciosos objectius de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables establerts per al 2020. Precisament, la CE ha reconegut que la fita de reduir un 20% les emissions d'efecte hivernacle a través de plans d'energia renovable només és possible a través de l'acció local. Fins ara, ja s'hi han adherit prop de 1.000 municipis de països de la Unió Europea, dels quals, més d'un centenar són de la província de Barcelona.

Baron va remarcar que la Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Medi Ambient, impulsa el Pacte i "ofereix suport tècnic i econòmic als ajuntaments que s'hi adhereixen, ajudant-los a redactar, en el termini màxim d'un any, un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES)", fent un inventari d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) i identificant quines línies d'actuació poden seguir per promoure l'estalvi d'energia als seus municipis. La Diputació de Barcelona ha destinat, entre aquest període 2008-2009, 2 milions d'euros per a la contractació de la redacció de PAES dels municipis signants del pacte d'alcaldes.

El diputat també va dir que "perquè aquestes actuacions tinguin un cost zero per als ajuntaments, s'estan estudiants mecanismes de finançament amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI)" i que les negociacions ja estan molt avançades. De moment, ja s'ha aprovat una partida de 500 milions d'euros per a crèdits a empreses que vulguin instal·lar energia solar fotovoltàica i promoure l'estalvi d'energia com per exemple en l'enllumenat públic.

Joan Antoni Baron va aprofitar l'avinentesa per recordar als alcaldes presents la importància que té la implicació dels governs locals en l'estalvi energètic i va fer una crida a la ciutadania. Baron va afirmar que "aquesta implicació ja s'ha aconseguit amb temes com ara l'aigua o els residus, i que ara cal fer-ho amb l'energia".

Més informació: Especial sobre el Pacte d'Alcaldes a Sostenible.cat

Relacionats

Butlletí