El proper dilluns, 15 de febrer, se celebrarà al Palau de Congressos de Barcelona la Conferència sobre Reciclatge de Bioresidus a Europa. Aquesta Conferència, co-organitzada pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'Agència de Residus de Catalunya, s'emmarca dins dels actes de la Presidència espanyola de la Unió Europea. La trobada pretén ser un marc per al debat sobre el reciclatge dels bioresidus a Europa.
El concepte de bioresidus engloba tots els residus que són biodegradables, és a dir, la fracció orgànica dels residus municipals (les restes de menjar i restes vegetals de mida petita que tots plegats generem a les llars), i també les restes de poda i jardineria, els residus orgànics procedents dels restaurants i serveis de restauració col·lectiva, així com altres residus biodegradables procedents de la indústria de la transformació d'aliments.
Cap a una Directiva de bioresidus?
La Comissió Europea ha plantejat la possibilitat d'impulsar una Directiva marc que reguli els bioresidus, establint uns paràmetres comuns en tots els àmbits que afecten el reciclatge d'aquests residus (recollida, tractament, producte resultant, etc.). Representants de diversos països europeus, així com de la Comissió i del Parlament Europeu, exposaran en la Conferència les seves consideracions entorn el reciclatge dels bioresidus i la necessitat de disposar d'aquesta legislació europea.
L'existència d'una Directiva de bioresidus suposaria un salt endavant molt important en el reciclatge d'aquests residus i tindria diversos beneficis ambientals, com el foment de mesures per mitigar el canvi climàtic, la promoció d'instruments per millorar la qualitat dels sòls per a l'aplicació de compost de qualitat, així com una millor gestió d'aquests residus amb criteris comuns a escala europea i un millor compliment dels objectius marcats en d'altres directives, com ara la Directiva de dipòsits.
Més informació:
Programa de la Conferència de Reciclatge de Bioresidus a Europa (PDF)