Troben Covid a les aigües residuals de Barcelona de 40 dies abans del primer cas oficial

Font: CCMA

14/06/2020 - 15:48
Font: CCMA

Font: CCMA

L'anàlisi de mostres antigues ha permès descobrir que el coronavirus ja circulava el 15 de gener, dos mesos abans de l'estat d'alarma

El coronavirus causant de la Covid-19 ja circulava per Barcelona el 15 de gener.

Així ho indiquen les aigües residuals de la ciutat d'aquella data, analitzades posteriorment per Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona.

En declaracions al programa "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio, Bosch ha explicat que no ha trobat coronavirus en mostres més antigues, però sí en mostres del 15 de gener.

El primer positiu de Covid-19 a Catalunya -a Barcelona- no es va confirmar fins 40 dies més tard, el 25 de febrer. I encara faltaven dos mesos per al confinament de la conca d'Òdena i la declaració de l'estat d'alarma.

Com és possible que la malaltia trigués tant a detectar-se? "El més probable és que aquesta circulació del virus anterior a la declaració del primer cas fos emmascarada per altres malalties respiratòries, com la grip."


Bosch afegeix que "això probablement ha passat a tot arreu, no només a Barcelona", perquè "ningú estava pendent de si hi havia una nova infecció circulant, en aquell moment".

Bosch defensa que l'anàlisi de les aigües residuals és un sistema no invasiu i molt útil per veure l'abast de la malaltia, perquè detecta tant els individus simptomàtics com els asimptomàtics.

A més, detectar la presència del coronavirus abans que les persones contagiades mostrin símptomes pot servir per evitar rebrots, com explica Núria Zamorano, tècnica d'Investigació, Desenvolupament i Innovació de l'empresa FACSA de gestió d'aigües. "La presència de femta a les aigües residuals és el que ens permet monitoritzar la presència de material genètic del virus. Les persones, quan estem contagiades, tinguem símptomes o no, excretem una quantitat significativa de material genètic de SARS-CoV-2."

Per això, depuradores de Catalunya i de tot Espanya estan recollint i analitzant mostres amb una tecnologia molecular que quantifica la presència de restes del coronavirus.

L'aposta, com explica Begoña Martínez López, responsable de Planificació i Innovació del Consorci Besòs-Tordera, és "elaborar una eina de detecció primerenca de casos de Covid-19 que no estan detectats clínicament  que serveixi per alertar dels possibles brots futurs."


 

Categories: 

Relacionats

Acte
07/04/2025 - 00:00
Entrevista
Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Butlletí