Un estudi de la UdG i l'ICRA alerta que s'han trobat restes d'antibiòtics en aqüífers i rius com el Fluvià

Font: Televisió de Catalunya

26/03/2018 - 14:44

La preocupació per la resistència als antibiòtics és cada cop més gran. Un estudi de la Universitat de Girona i de l'Institut de Recerca de l'Aigua (ICRA) alerta que s'han trobat restes d'antibiòtics en aqüífers i rius com el Fluvià.

Són les restes dels productes farmacèutics utilitzats pels humans, que hi arriben amb l'aigua procedent de les depuradores, i dels productes veterinaris per a animals que, a través dels purins que s'utilitzen com a fertilitzants, es filtren fins als aqüífers.

Ho fan en quantitats molt petites. Ara bé, per a l'equip d'investigadors de l'ICRA i la UdG, que estan fent un monitoreig exhaustiu de diversos pous, aqüífers i trams del riu Fluvià, la seva importància com a agent contaminant no és gens menor.

Josep Mas Pla, investigador del Centre de Geologia i Cartografia de la UdG i l'ICRA, diu: "No trobem a tots els pous els mateixos antibiòtics ni les mateixes concentracions. Això fa que sigui un problema difícil de tractar, per aquesta gran variabilitat que trobem a l'hora de determinar quina serà la qualitat d'aquelles aigües subterrànies".

L'anàlisi d'aquestes aigües evidencia que la contaminació està afectant els microorganismes de diverses formes, des de tornar-se resistents als antibiòtics fins a convertir-se en patògens, és a dir, que afecten els humans o animals. Carles Borrego, professor de Microbiologia de la UdG i l'ICRA, ho explica: "Els microorganismes intercanvien gens de manera molt fàcil, i aquests gens de resistència que trobem en bacteris no patògens en l'ambient poden acabar en patògens. De fet, està demostrat que molta resistència als antibiòtics s'han originat en l'ambient. Estem canviant com funciona l'ecosistema i això pot tenir repercussions a mitjà o llarg termini que poden ser importants, a nivell de cicle de nutrients, de cadena tròfica..."

Un problema de difícil solució, agreujat perquè encara no es coneix com es transporten aquests antibiòtics dins els aqüífers, quines transformacions pateixen, i, per tant, com es pot predir quins pous poden ser més vulnerables a aquesta contaminació.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

Una aplicació web permet consultar els nivells de coronavirus detectats a les aigües residuals analitzades a 56 depuradores que atenen el 80% de la població de Catalunya. Coordinat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, el visor Sarsaigua està ja obert a consulta pública

Notícia

El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any

Butlletí