Un estudi de l'Aemet també relaciona la temperatura amb la COVID-19

Font: CCMA

16/04/2020 - 12:06

L'Agència Estatal de Meteorologia i l'Institut de Salut Carlos III investiguen conjuntament la influència d'algunes variables meteorològiques i de la contaminació atmosfèrica en la propagació de la malaltia COVID-19. Resultats preliminars indiquen que l'índex d'afectació augmenta amb una temperatura mitjana més baixa. És a dir, com més temperatura, menys contagis.

 

Més afectació com menys temperatura mitjana

Els resultats preliminars de l'estudi (on s'ha comparat l'índex d'incidència acumulat en els últims 14 dies -definit com el nombre de contagis nous diaris per cada 100.000 habitants- amb la temperatura mitjana corresponent al mateix període per cada regió) indiquen l'existència d'una correlació negativa entre la temperatura mitjana i l'índex d'incidència (contagis nous). A menor temperatura mitjana, més incidència de la malaltia, unes conclusions que també recullen altres estudis internacionals preliminars. L'estudi indica que les comunitats autònomes de la Rioja, Navarra i Madrid són de les que han tingut més casos nous per cada 100.000 habitants i el grup de les illes Canàries, les Balears, Andalusia i Múrcia, de les que han tingut menys casos nous per cada 100.000 habitants.

Correlació entre la temperatura mitjana i la propagació de la covid-19 (contagis nous diaris per cada 100.000 habitants). Regions d'esquerra a dreta: La Rioja, Castella i Lleó, Aragó, Navarra, Catalunya, Cantàbria, Madrid, Astúries, País Basc, Castella-la Manxa, Galícia, C.Valenciana, Múrcia, Extremadura, Andalusia, Illes Balears i Canàries (Agència Estatal de Meteorologia-Institut de Salut Carlos III)

 

Més factors: humitat de l'aire, contaminació atmosfèrica

Investigacions recents també indiquen que la humitat de l'aire (específica/absoluta) pot incidir en la propagació i transmissió de la malaltia. Temperatures altes i humitats elevades podrien reduir significativament la transmissió i propagació de virus. Segons aquest estudi, al llarg dels propers mesos a l'hemisferi nord, es podria esperar una reducció significativa en la transmissió i la propagació de la malaltia COVID-19 (Wang et al., 2020). D'altra banda, s'analitzen altres factors ambientals, com la contaminació atmosfèrica i especialment les concentracions de partícules en suspensió PM10 (particulate matter), poden agreujar la malaltia.

Mortalitat (cercles vermells) amb la humitat mundial del mes de març del 2020. Les zones blanques mostren regions on les condicions climàtiques eren més favorables per a la propagació del coronavirus (Copernicus)

 

Els resultats permetran investigar l'impacte d'aquests factors ambientals en la incidència i propagació de la malaltia COVID-19 a través d'altres variables relacionades amb la gestió sanitària, com ara ingressos hospitalaris, ingressos en UCI i mortalitat, millorant la identificació de zones de risc en temps real a nivell provincial i dissenyar estratègies de diagnòstic i prevenció.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí