Un vehicle submarí no tripulat de gran profunditat, el LIROPUS 2000, el Instituto Español de Oceanografía (IEO) s'estrenarà en la seva primera missió científica examinant la topografia submarina i els processos dinàmics dels fons marins del litoral català.
El nou vehicle, que ha costat prop d'un milió i mig d'euros i està dirigit per control remot, ha estat presentat aquest 28 de juny a bord del vaixell oceanogràfic "Sarmiento de Gamboa", pertanyent al Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que està amarrat al port de Barcelona.
Aquesta investigació, que analitzarà els fons marins del litoral català, especialment les grans profunditats dels canons submarins del Cap de Creus, Palamós i Blanes, s'emmarca en la campanya oceanogràfica Promares-Oasis, que dirigeix el catedràtic i director del Grup d'Investigació de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona, Miquel Canals.
També participen en aquesta campanya experts de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, de la Unitat de Tecnologia Marina del CSIC i el Instituto Español de Oceanografía, propietari del vehicle robotitzat.
El robot no tripulat i de maneig a distància LIROPUS 2000 (nom que fa referència a un crustaci cec que viu a les profunditats marines), permet explorar fons marins d'entre 2 i 3 quilòmetres de profunditat.
Segons fonts de l'IEO, el LIROPUS 2000 permet filmar el fons marí gràcies a un complex sistema de sis càmeres, entre elles una d'alta definició i una altra de baixa lluminositat, I a un potent sistema d ‘il·luminació. Aquest sistema permet observar directament els hàbitats i les comunitats biològiques en el seu estat natural i apreciar la seva estructuració i les seves característiques ecològiques fonamentals, sense produir impactes ni danyar l'ecosistema.
A més, el vehicle està dotat d'uns braços hidràulics robotitzats que serveixen per prendre mostres de manera selectiva i podrà arribar a llocs del fons marí fins ara inexplorats.
En la seva primera immersió de prova, que es va realitzar fa uns mesos al litoral del Cantàbric, el robot submarí va aconseguir catalogar fins a 40 noves espècies en hàbitats profunds.
Dotat amb sis motors, el robot submarí porta també instruments de mesura i presa de mostres, i és un dels onze aparells no tripulats d'aquestes característiques que hi ha al món que poden operar a tanta profunditat.
Segons l'IEO, el LIROPUS està equipat amb dos equips CTD per mesurar temperatura, pressió i salinitat, així com amb un aparell per estudiar les corrents a les profunditats on operi.