Una marxa reclama una Catalunya sense transgènics

El xef Santi Santamaria va llegir un manifest en defensa d'un nou model agroalimentari
29/06/2009 - 00:00

Unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana -4.500, segons els organitzadors-, van participar aquest diumenge 28 de juny en una manifestació a favor d'una alimentació "sense organismes genèticament modificats", organitzada per la plataforma Som lo que sembrem. La marxa va finalitzar davant el Parlament català, on dorm des de fa mesos una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha comptat amb més de 100.000 signatures.

La marxa va comptar amb algunes cares conegudes, com ara el reputat xef Santi Santamaria, qui va llegir un manifest en què advoca per la necessitat d'un nou model agroalimentari basat en "les produccions locals de caràcter ecològic i artesà, respectuós amb el medi ambient, les varietats i la cultura pròpia".

El manifest sosté que aquest tipus d'alimentació ha de ser "font principal de la salut i la sobirania alimentària del país" i ha de "retornar al pagès el seu paper de subjecte de coneixement clau en l'alimentació de la societat".

Els signants del manifest, que també subscriuen altres cuiners com Luca Meneggatti, Jaume Sanz, Phillipe Regol o Lander Ganzo, recolzen totalment el procés iniciat per 'Som lo que Sembrem' a favor d'una iniciativa popular sobre transgènics, que podria no tirar endavant aquest dijous al Parlament si voten en contra PSC, PP i CiU, com ja han anunciat.

L'IPL, a debat aquesta setmana
Una de les portaveus de 'Som lo que Sembrem' ha explicat que quatre persones de la plataforma han decidit iniciar una vaga de fam davant la cambra catalana "fins que PSC, PP i CiU retirin les seves esmenes a aquesta iniciativa popular".

En aquest sentit, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha acusat PSC i CiU de "coartar" el debat sobre els transgènics a Catalunya. Camats creu que els dos partits estan sotmesos a "fortes pressions per part dels qui utilitzen transgènics i d'aquells que desitgen una Catalunya productivista". Igualment ha lamentat la manca de regulació sobre transgènics i l'incompliment de la normativa europea sobre etiquetatge que frena una veritable agricultura ecològica a Catalunya.

Mireu el vídeo d'aquesta notícia a laMalla.cat

Relacionats

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Opinió

Per un país petit, amb una producció audiovisual feble, i sovint acomplexada, haver guanyat un premi de prestigi mundial com l’Ós d’or del Festival de Berlin hauria d’haver estat un estímul per a tota mena d’iniciatives, entre les quals, com a mínim, una discussió pública sobre autonomia energètica i alimentària. 

Entrevista

Productor i fill de productors de fruita, Josep Lluís Escuer, coneix en profunditat el sector agrícola i els seus reptes. Parlem amb Escuer, com a representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la qual aglutina unes 200 cooperatives repartides per tot el territori, amb un facturació de 1.700 milions, dona feina a uns 4.500 treballadors a les centrals i 35.000 pagesos. Defensor de la producció integrada, en aquesta entrevista analitza alguns factors que contribueixen al malbaratament alimentari, així com algunes solucions.

Butlletí