Vic serà la primera gran ciutat del país que farà recollida selectiva porta a porta

Font: Ajuntament de Vic, ACN
03/02/2014 - 00:00

Vic es convertirà en la primera gran ciutat de Catalunya que aposta pel sistema de recollida selectiva de residus porta a porta. La mesura ha rebut els vots a favor de tots els partits representats a l'Ajuntament, excepte PxC.

Tot i que no s'han acordat encara els terminis ni els detalls de la gestió, Vic ha acordat tirar endavant el sistema de recollida selectiva porta a porta per a totes les fraccions i situar-lo "com a projecte cabdal i prioritari" per la ciutat. La recollida selectiva a Osona i a Vic ja fa anys que se situa per sobre la mitjana catalana (39%). Del volum de residus que genera Vic, el 48% va a recollida selectiva, mentre que el 52% restant, es porta a l'abocador d'Orís. Però, segons assegura el propi consistori, els resultats de la recollida selectiva es mantenen sense millorar des de fa 5 anys, malgrat les campanyes i accions de millora que es duen a terme en aquest sentit.

Arribar al 80% de recollida selectiva
Des de l'octubre de 2010 s'han dut a terme diferents estudis detallats per avaluar-ne les possibles millores. La conclusió ha portat, inequívocament, a que la millor opció passa per implantar una recollida porta a porta a tota la ciutat.

El darrer estudi de detall, que analitza la viabilitat tècnica i econòmica del projecte, conclou afirmativament els dos aspectes. Els objectius de recollida selectiva que es podrien assolir són de l'ordre d'entre el 70% i el 80% i es duria a terme per a totes les fraccions i a tota la ciutat.

Tots els partits del consistori, a excepció de Plataforma per Catalunya, han donat suport a la proposta. Pel regidor de SI, Ivan Lapeira, "es tardarà més o es tardarà menys però la ciutat ha d'anar cap al camí de la recollida selectiva via porta a porta". Segons el regidor, si no es fa ara, s'haurà d'invertir en camions i contenidors, ja que aquests estan a punt d'acabar la vida útil, i tampoc es gaudirà de la complicitat i de les ajudes que aportaran la Generalitat i la Diputació de Barcelona per tirar-lo endavant. La proposta, segons Lapeira, és "arriscada", però "molt valenta".

La responsabilitat, una qüestió també del ciutadà
Des d'ICV EUiA, Xavier Tornafoch, ha assenyalat que a mitjà termini, aquest és l'únic sistema que garanteix la sostenibilitat. A més, ha afegit que tot i ser conscients dels mals de cap inicials que pot comportar la mesura, "demanem als ciutadans una responsabilitat compartida per tenir una ciutat més neta".

En aquest mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal, qui ha destacat la importància de la mesura perquè introdueix la necessitat que el ciutadà col·labori en la gestió dels residus que genera, "fent-lo corresponsable".

Calendari i model de gestió a debat a partir d'ara
A partir d'ara els grups polítics constituiran una comissió per discutir la proposta i elaborar un pla estratègic que permeti desenvolupar el porta a porta i tirar-lo endavant. La calendarització de la implementació del nou sistema i quins en seran els detalls, com per exemple quins seran els horaris de recollida o els dies que s'haurà de baixar cada fracció, es determinaran en aquesta comissió.

Per la seva banda, Vila d'Abadal ha expressat el desig que la resta del país segueixi Vic en el camí per fer les ciutats més sostenibles, i lluitar contra el canvi climàtic, però ha augurat que l'empresa no serà fàcil, "ja que demana un alt grau de compromís".

Arguments d'eficiència
El 52% de brossa que genera la ciutat es llença directament a l'abocador d'Orís. La taxa d'entrada a l'abocador genera uns costos considerables, ja que hi ha un cànon que cal pagar per cada tona que s'hi llença. Des del 2007, aquest cànon ha anat creixent fins a un preu que se situa aquest 2014 en els 15,80 euros, segons inclou el nou Pla de Residus de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Aquesta tendència a l'alça ve donada per l'objectiu de l'administració d'aproximar-se als nivells europeus, en què la mitjana se situa entre els 50 i 65 euros per tona.

En el cas de tota la brossa de Vic que s'envia a l'abocador, hi ha una gran part que és matèria orgànica, que és la que crea més lixiviats i té uns elevats costos de tractament. La penalització que es paga per portar aquesta brossa a un abocador en lloc de la planta de compostatge "és massa alt", ha apuntat el regidor de Serveis, Toni Serrat. Per aquest motiu, el consistori vigatà aposta per el sistema de recollida porta a porta, "amb arguments ecològics i de sostenibilitat, però també econòmics", ja que "si l'Ajuntament duu una tona de matèria orgànica a la planta de compostatge aconsegueix una bonificació de 30 euros".

El cost d'implementació del sistema de recollida porta a porta a Vic seria de 710.000 euros, que inclouria, entre d'altres, la compra del material i el pla de comunicació. A més, segons les dades del consistori, el nou sistema generaria set llocs de treball més, passant dels 18 actuals als 25.

 

Municipis: 

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Notícia

El servei, totalment gratuït, comptarà amb l’assessorament de persones expertes i té l’objectiu de generar un espai comunitari d’autoaprenentatge

Notícia

La cursa es realitzarà 16 de març i té un triple impacte: neteja dels espais naturals, donacions a entitats ambientals que treballen sobre el territori i conscienciació ciutadana sobre la necessitat de tenir cura dels entorns naturals

Butlletí