Vilafranca del Penedès recull el premi #Rezero per la campanya “Adeu plàstics”

22/11/2019 - 08:00

El premi coincideix amb l'inici de la segona fase de la campanya, que incidirà en els comerços que venen a granel productes com fruita i verdura, fruits secs i llaminadures i en els mercats ambulants.

 

L'Ajuntament de Vilafranca ha recollit de mans de la Consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, el premi #Rezero2019 en la categoria d'administració per haver tirat endavant la campanya Adeu plàstics. 

Aquest premi el lliura la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable -Rezero- i l'any passat va anar a parar a l'Ajuntament de Barcelona pel projecte de reducció de gots de plàstics d'un sol ús a les guinguetes de la platja. 

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Lourdes Sánchez, explicava que estaven satisfets amb aquest reconeixement que de fet era per tota la campanya. El gran objectiu és fer de Vilafranca una ciutat lliure de plàstics l’any 2020.

La campanya Adeu plàstics de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès es va iniciar la primavera del 2019, des dels serveis de Promoció Econòmica, Salut i Consum, Comunicació i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca, i amb el suport de l'equip d'educació ambiental de la Mancomunitat Intermunicipal Penedès Garraf. Amb tot, ha comportat una feina molt transversal dins l'Ajuntament i tots els serveis han fet esforços per poder reduir l'ús de plàstics d'un sol ús.
Aquest diumenge, per exemple, en el marc de la Mitja Marató de l'Espirall, ja no es van donar ampolles de plàstic sinó que tots els avituallaments es feien amb gots compostables i reutilitzables. 

 

'Adeu plàstics!'

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès inicia aquest mes de novembre la segona fase de la campanya Adeu plàstics, per incidir en la reducció dels plàstics d’un sol ús. Reduir l’ús i l’impacte que generen els plàstics a l’ecosistema és responsabilitat de tots i totes, tant de l’administració, com del comerç i de la ciutadania.

En aquesta segona fase es centra principalment en els comerços que venen a granel productes com fruita i verdura, fruits secs i llaminadures, donat que volem normalitzar l'ús de bosses reutilitzables de malla per anar a fer la compra més sostenible i sense residus de bosses de plàstic d'un sol ús. La campanya també serà present als mercats ambulants dels dimarts i dels dissabtes, després que durant la primera fase es centressin els esforços als mercats sedentaris (mercat de la Carn i mercat Sant Salvador). Paral·lelament, també hi ha programats actes, tallers per totes les edats,...i una exposició.

Actualment existeixen diverses alternatives tals com bosses de roba, bosses de malla, cistells, carros, carmanyoles,...que cobreixen moltes de les necessitats d’envasament sense necessitat d’utilitzar els plàstics d’un sol ús.

Una bona part d’aquests plàstics es deixarien d’utilitzar amb un simple canvi d’hàbits per part de cada un de nosaltres a l’hora d’anar a comprar i/o d’organitzar esdeveniments.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Notícia

El departament de Comerç de l'Ajuntament de La Garriga realitza una campanya per a la reducció de plàstics al mercat de la Garriga.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí