La reforma de l'enllumenat públic realitzada el 2010 als sectors de Ribes Roges i Sant Joan, així com en la reurbanització del Nucli Antic els darrers anys, han permès a la ciutat de Vilanova i la Geltrú un estalvi econòmic d'uns 40.000 euros en la factura de la llum.
Amb un consum energètic inferior, s'aconsegueix més nivell d'il·luminació i més confort visual als carrers. A més, amb aquestes instal·lacions més eficients i respectuoses amb el medi s'arriba a una reducció d'emissions de CO2 calculada en 112 tones anuals.
Així ho destacat la tinent d'alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, qui ha expressat en la presentació dels resultats aquest 26 de gener: "En aquest moment de crisi econòmica i financera, acompanyada d'una crisi energètica, hem de respondre des del compromís personal, però també des de l'administració local".
La reducció dels consums energètics municipals és una de les mesures previstes en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, tal com ha recordat la regidora. Per tant, amb la renovació de la llum de l'espai públic es contribueix a assolir l'objectiu de reduir les emissions de CO2 un 20% pel 2020.
En els tres sectors de la ciutat s'ha renovat tota la xarxa de l'enllumenat, tant pel que fa a la instal·lació com a les lluminàries. Les làmpades instal·lades són majoritàriament halogenurs ceràmics metàl·lics, amb un alt rendiment lumínic i un menor consum energètic, excepte al carrer Major, on s'ha aplicat tecnologia led.
"Aquestes no són les úniques reformes d'enllumenat que s'han fet darrerament a la ciutat", ha explicat el regidor de Projectes Urbanístics, Paisatge i Habitatge, Xavier Oller. El mateix criteri de reducció del consum energètic s'aplica en totes les reurbanitzacions, com s'ha fet per exemple també el 2010 a la rambla de la Pau.
Les actuacions al barri de Sant Joan i a Ribes Roges s'han realitzat durant el 2010, en el marc de la línia d'inversió del Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local (FEESL) dedicada a projectes municipals de desenvolupament sostenible. La finalitat era millorar l'eficiència energètica d'un enllumenat ja envellit en algunes zones, així com obtenir també una major eficiència econòmica, ja que la despesa en electricitat tendia a augmentar a causa de l'increment del preu i per la incorporació de nous espais urbans.
Pel que fa a la Vilanova Vella, la reforma s'ha realitzat en el marc del Pla Integral del Nucli Antic (PINA), desenvolupat els darrers quatre anys, en el qual s'ha reurbanitzat tota aquesta zona històrica de la ciutat amb la finalitat de revitalitzar-la i dinamitzar-hi l'activitat comercial. En total, es calcula que entre els tres sectors la inversió en enllumenat ha estat de 2,1 milions d'euros.
Adjunt | Mida |
---|---|
Abans i després del Nucli Antic. Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú | 18.64 KB |