Vilanova regula la climatització a les oficines municipals per afavorir l'estalvi energètic

Aquesta acció s'emmarca en el Pacte d'Alcaldes/esses signat per la ciutat
Font: Aj. Vilanova
09/07/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'ajuntament de Vilanova i la Geltrú acaba d'aprovar instaurar a les oficines i dependències municipals la regulació de la climatització. L'objectiu d'aquesta mesura és contribuir a la regulació racional dels aparells de climatització a l'estiu i a l'hivern, afavorir un estalvi energètic i econòmic, reduir les emissions de CO2 i, alhora, evitar que hi hagi molèsties i contrastos negatius per a la salut de les persones. 

La mesura es preveu comunicar a tots els treballadors i totes les treballadores de l'Ajuntament per tal de reforçar les pràctiques d'estalvi energètic en els equipaments i edificis municipals. 

De forma concreta, s'insta a utilitzar la climatització quan sigui necessària i, en aquest cas, ajustar-la a una temperatura de consigna durant l'estiu no inferior a 24ºC i durant l'hivern a una temperatura que no superi els 22ºC. Queden excloses d'aquests paràmetres les instal·lacions esportives, que es regeixen pel Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques als Edificis. 

Tal i com ha explicat la primera tinent d'alcalde i Regidora de Medi Ambient, Iolanda Sánchez,"la climatització representa una tercera part del consum d'energia en les oficines com a mitjana anual. Els mesos d'estiu el consum de l'aire condicionat pot representar un 50% del consum energètic. La disminució de la temperatura interior mitjançant aire condicionat en 1ºC implica un increment del 7% del consum energètic (i econòmic) i de les emissions de CO2 associades".

Els consells bàsics
Per facilitar l'ús racional i eficient de l'energia en general, i dels sistemes de climatització en particular, també es recomana ventilar les dependències a primera hora de matí, quan la temperatura és més baixa, durant 5-10 minuts per renovar l'aire; mantenir les finestres tancades mentre l'aire condicionat o calefacció estigui en funcionament; utilitzar proteccions solars (persianes, cortines...) durant les hores de màxima insolació, de manera que, al mateix temps, pugui entrar llum natural a les dependències; tancar les portes que poden provocar fuites de temperatura, i garantir un bon manteniment dels aparells de climatització. 

La mesura impulsada per l'Ajuntament vol introduir bones pràctiques ambientals a l'organització municipal que ajudin a reduir l'impacte ambiental i lluitar contra el canvi climàtic, reduint les emissions de CO2 a l'atmosfera. 

Aquesta acció s'emmarca en el Pacte d'Alcaldes signat per la ciutat, pel qual es compromet a reduir un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) abans del 2020.

Relacionats

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú
Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Notícia

Accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”. Aquest és el compromís que es desprèn de la ‘Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica’, que s’ha fet pública durant la celebració de la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Butlletí