El doctor Xavier Querol, de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha rebut el Premi Medi Ambient de la Generalitat en reconeixement a una trajectòria encaminada a la millora de la qualitat de l'aire.
El jurat ha reconegut la seva trajectòria d'investigador, centrada, especialment, en el camp de la contaminació per material particulat atmosfèric. Querol també ha participat activament en el desenvolupament de directives europees de qualitat de l'aire i en diversos grups assessors, tant a escala internacional, de les Nacions Unides i el GIECC, com a escala estatal o catalana. Cal destacar que la seva tasca en el camp de la caracterització dels aerosols atmosfèrics n'ha permès millorar el coneixement i optimitzar les eines per gestionar la qualitat de l'aire. Actualment és vicedirector de l'EMEP de les Nacions Unides, l'organisme que avalua la contaminació transfronterera.
També en matèria de millora de la qualitat de l'aire, en aquest cas per les tasques de recerca, desenvolupament i innovació, s'ha endut el Premi Medi Ambient l'empresa La Farga Lacambra SAU, de Les Masies de Voltregà (Osona), per la tecnologia que ha desenvolupat per al tractament de les emissions a l'atmosfera en la fosa de ferralla per obtenir coure, en la qual es van trobar amb força dificultats per aplicar les millors tècniques disponibles aplicables als forns convencionals. Aquesta tecnologia ha permès reduir notablement les emissions a l'atmosfera i, alhora, recuperar la calor per escalfar el forn. El jurat ha volgut remarcar així mateix, la possibilitat que té l'empresa d'exportar aquesta tecnologia tant de la fosa com el tractament de les emissions, cosa que li dóna un valor afegit molt important fins i tot a escala internacional.
Sostenibilitat en l'edificació
Quant a recerca, desenvolupament i innovació en l'àmbit de la sostenibilitat en l'edificació, ha resultat premiada la societat d'arquitectes barcelonina Sabaté Associats Arquitectura i Sostenibilitat (SaAS), pel projecte LIMA (Low Impact Mediterranean Architecture). Aquest projecte pretén mostrar la viabilitat tecnològica i econòmica de reduir dràsticament l'impacte de les edificacions de l'àrea de la Mediterrània, millorant-ne, alhora, el seu confort i habitabilitat. Per això, s'ha construït un prototip que està sent monitoritzat en un important nombre de paràmetres i analitzats durant dos anys aportant dades de condicions de confort i demanda, consum d'energia i consums d'aigua (veure reportatge sobre el projecte LIMA a Sostenible.cat).
En aquesta categoria, el jurat ha atorgat unes mencions honorífiques a l'empresa Germans Cañet Xirgu, SL, pel seu sistema de construcció de murs de contenció per gravetat anomenat ECOBLOC, que consisteix en l'apilatge de peces prefabricades de formigó amb el 100% d'àrids reciclats procedents de formigó i mamposteria; i a Enric Ruiz-Geli, per emprar en construcció un material diferent al vidre i als maons, l'ETFE, un producte que té com a funció la protecció solar, necessària per aconseguir un edifici sostenible.
En reconeixement a una iniciativa singular en l'àmbit de la sostenibilitat en l'edificació, també han estat guardonats la Plataforma Arquitectura i Sostenibilitat (PauS), i l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. La Plataforma Arquitectura i Sostenibilitat, formada per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Salle, l'Agrupació d'Arquitectura i Sostenibilitat del Col.legi d'Arquitectes de Catalunya, i empreses del sector, ha estat reconeguda per partir d'experiències pràctiques i reals amb la participació d'empreses que volen incorporar criteris d'eficiència energètica als seus productes. També per desenvolupar la seva activitat amb la participació d'alumnes i professors i per aconseguir una interrelació entre els diversos actors del procés constructiu.
De la seva banda l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat ha rebut el guardó per la rehabilitació funcional i energètica de l'edifici històric catalogat anomenat HARMONIA, com a equipament cultural de la ciutat. La intervenció ha estat innovadora i amb voluntat pedagògica, ja que s'ha climatitzat amb sistemes geotèrmics i amb ventilació free-cooling que reactiva la ventilació natural activant el circuit de renovació i filtrat d'aire amb gestió domòtica.
Pel que fa al reconeixement a la trajectòria en l'àmbit de la sostenibilitat en l'edificació s'ha fet a l'empresa ZICLA, pel desenvolupament de productes nous i ambientalment correctes per al sector de la construcció, amb la característica que inclouen materials reciclats en la seva composició. L'empresa es caracteritza, especialment, per la seva aposta per la innovació aconseguint nous productes reciclats propis i comercialment viables.
El jurat també ha decidit fer mencions honorífiques a Ferrer Internacional, SA, pel projecte de construcció del Centre Logístic per a productes farmacèutics ubicat al polígon industrial de Sant Feliu de Buixalleu, en el qual s'han tingut en compte un conjunt de criteris de sostenibilitat, i a Bestraten Hormias Arquitectura SLP, per la construcció dels aularis de l'escola de primària Waldorf-Stenier El Til·ler, a Bellaterra (Vallès Occidental). La construcció s'ha fet uitilitzant uns pannells de fusta contralaminada que tenen un baix impacte ambiental, i són fàcilment transportables i reutilitzables en un altre emplaçament i de molt ràpida execució.
El Premi Escoles Verdes: 10 anys del programa
Paral·lelament als Premis Medi Ambient, enguany s'ha celebrat el Premi Escoles Verdes, en el desè aniversari del programa, per impulsar el reconeixement públic a iniciatives exemplars d'educació per a la sostenibilitat. 316 centres educatius de tot Catalunya participen en el programa Escoles Verdes, que té com a objectius principals ajudar els centres a ambientalitzar-se, promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn, i afavorir l'intercanvi entre els centres que participen en el Programa, tot fent una xarxa.
En reconeixement a una actuació singular, han resultat premiades dues candidatures: el grup d'Escoles Verdes de la Vall del Ges, Orris i Bisaura, i les Escoles Verdes de Súria.
El grup d'Escoles Verdes de la Vall del Ges, Orris i Bisaura ha estat premiat per l'actuació Font en font, aprenem de l'aigua. Es tracta d'una iniciativa on participen molts actors (alumnat, professorat, famílies, entitats, Administració local....), que implica una actuació de millora de l'entorn i que representa un treball en xarxa de diferents centres educatius. També s'ha tingut en compte l'originalitat i que és una actuació fàcilment extrapolable a d'altres territoris.
A les Escoles Verdes de Súria se'ls ha reconegut l'actuació "L'energia que mou Súria", per tractar-se d'un projecte compartit per les tres Escoles Verdes del municipi i perquè representa un treball de coneixement vinculat a l'entorn dels centres educatius, darrere del qual hi ha un molt bon treball curricular.
Alhora, el jurat ha acordat fer una Menció honorífica a les actuacions següents:
- L'aigua: un bé escàs" del CEIP Marià Montessori de Rubí.
- Apadrinem les escultures del nostre poble" del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter.
- Barcanova verda a la ràdio" de l'Escola Barcanova de Santa Perpètua de Mogola.
- La creació d'un bosc mediterrani, una aula de natura a l'escola", del CEIP Castell Ciuró de Molins de Rei.
Adjunt | Mida |
---|---|
L'investigador Xavier Querol | 25.87 KB |