Autor: Marc Solanes Calderón
Infografia: Sergi Mayench
El petroli, malgrat l’acceleració de la transició energètica dels darrers anys, continua sent la font que genera el 38,7% de l’energia que es produeix a escala mundial, segons publica el portal World Energy Data i va desenvolupar el portal especialitzat en política internacional EOM. A més, són poc més de deu els països que concentren la gran majoria de les reserves d’aquesta matèria primera a tot el món, concretament el 86,4%.
Veneçuela és l’Estat amb més reserves del planeta. Segons les dades de l’informe publicat per BP Statistical Review of the World Energy, les reserves provades del país llatinoamericà s’eleven fins als 304 mil milions de barrils. Aquestes reserves de cru representen gairebé el 25% de totes les que hi ha al planeta. Molt a prop, se situa l’Aràbia Saudita, amb 298 mil milions de barrils. Força més lluny, el Canadà ocupa el tercer lloc (168 mil milions), seguit de l’Iran (158 mil milions) i l’Iraq (145 mil milions). Rússia, Kuwait, els Emirats Àrabs, els Estats Units i Líbia tanquen el rànquing dels deu primers.
Tot i les dades exposades, Veneçuela no és ni de bon tros un dels majors exportadors en l'àmbit internacional. Les sancions polítiques que reben i la dificultat de tractar el seu petroli –per la seva composició– expliquen el fenomen. Els Estats Units, en canvi, malgrat ocupar la novena posició en reserves provades, si situen com el primer productor a escala mundial.