L’onada de calor pot disparar la pobresa energètica d’estiu

19/07/2022 - 12:51

Font: Ecoserveis

L’onada de calor fa que es torni a parlar de pobresa energètica, un problema estructural que dura tot l’any i que obliga a les entitats socials a redoblar esforços aquests dies per atendre totes les persones que puguin mostrar dificultats per mantenir una temperatura saludable a la llar. Projectes com el Cooltorise, finançat per la Unió Europea, busquen atendre i acompanyar a totes les persones que tenen dificultats per pagar les factures elèctriques.

Segona onada de calor en el que va d’estiu. Aquesta setmana de juliol s’espera una calor intensa, amb màximes de 37 a 39ºC a Catalunya i prop de 40 graus o més a partir del dimecres. El Servei Meteorològic ha activat l’avís per calor, amb previsió que es mantingui, i tant la Generalitat com el Govern central han activat ja els protocols per altes temperatures. En l’àmbit català, protecció civil ha demanat extremar les precaucions davant la previsió de temperatures extremes i el Ministeri de Sanitat ha activat el Servei de Subscripció de Temperatures i Nivells de Risc, una molt bona eina de prevenció i protecció davant les altes temperatures que s’acosten.

En aquest sentit, les institucions recorden alguns dels consells per fer-hi front, com ara mantenir-se hidratat, evitar sortir o fer activitat a les hores centrals del dia o mantenir una temperatura agradable a dins de casa. Però, pot tothom permetre’s mantenir una temperatura saludable dins la llar? Un dels temes que han emergit amb força des de la primera onada de calor al mes de juny és el de la pobresa energètica d’estiu. I és que no tothom pot endollar un ventilador, engegar l’aire, prendre una dutxa d’aigua freda o mantenir un aliment fresc a espais de la casa. Mantenir una temperatura saludable a la llar no està a l’abast de tothom i és per aquest motiu que, des de les entitats que lluiten contra la pobresa energètica, es demana més conscienciació i recursos a la pobresa energètica d’estiu.

 

Pobresa energètica d’estiu

La pobresa energètica no només afecta a la qualitat de vida i a la salut durant els mesos d’hivern. Es tracta d’un fenomen que minva el benestar de les persones també a l’estiu i, en especial, durant les situacions com l’actual d’onada de calor extrema. A més calor, ja se sap, més consum energètic per poder climatitzar les llars. Immersos en un context de pujada de preus de l’energia, una part de la població o no té sistemes de climatització adequats, o s’ho pensa molt abans de prémer el botó per engegar electrodomèstics.

Però per poder actuar és necessari conèixer i visibilitzar el fenomen de la pobresa energètica d’estiu. És necessari disposar de dades i informació que dimensioni aquest problema i ajudi a abordar-lo de manera efectiva. Mitigar la pobresa energètica requereix noves lleis que responguin a les necessitats de les famílies, però també requereix millorar la qualitat dels habitatges o assegurar un preu de l’energia assequible, entre moltes altres actuacions.

 

La problemàtica, en números

Tot i que cada vegada s’estan realitzant més estudis dirigits a analitzar aquesta xacra social, el cert és que, avui dia, són pocs els números disponibles. Segons l’informe de l’Associació de Ciències Ambientals, al conjunt de l’Estat van morir el 2018 un total de 7.000 persones a causa de la pobresa energètica. Unes dades en les quals també es compten les morts prematures per cops de calor. El mateix estudi indica que 1,9 milions de persones viuen a cases amb una temperatura inadequada, el que representa un 10% de la població.

Unes dades que concorden amb les últimes publicades per l’Agència de Salut pública el 2016 que asseguren que entorn del 10% dels enquestats no es poden permetre mantenir l’habitatge amb temperatura adequada els mesos càlids. I és que, per a fer-nos una idea de consum, un ventilador representa uns 40-60 Wh, mentre que un aire condicionat no baixaria de 800wh, en funció de la mena d’aparell instal·lat.

 

Cooltorise, un projecte pel canvi

Des d’Ecoserveis formem part del projecte Cooltorise, emmarcat en el paquet Horitzó 2020 de la Unió Europea. Un projecte que busca atendre i acompanyar aquelles persones que poden tenir dificultats per pagar les factures elèctriques i que té com a objectiu reduir la incidència de la pobresa energètica d’estiu entre les llars europees, millorant les condicions d’habitabilitat tèrmica interior i reduint les necessitats d’energia durant la temporada de calor. Un propòsit que s’aconsegueix amb assessorament, però també amb tallers dirigits als ciutadans i ciutadanes. De moment, s’han realitzat tallers de factures i tallers de prevenció de la calor a cinc punts diferents (als barris de Llacuna, Eixample i el Raval de Barcelona i a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet). De cara aquest juliol de 2022 n’hi ha fins a sis més de programats.

En general, es busca que els tallers tinguin lloc a centres cívics i equipaments de barri (per reforçar l’àmbit local i assistir als interessats i interessades a prop del seu domicili), i es demana als assistents que portin la seva factura elèctrica per així ensenyar-los els conceptes i la millor forma de reduir-la. Durant les sessions es donen consells per aïllar millor les llars o ser més eficients energèticament parlant. Recordar també que ciutats com Barcelona tenen serveis d’assessorament energètic com els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), que ofereixen atenció personalitzada en matèria de drets energètics.

 

Xarxa de Refugis Climàtics

Els últims anys ha començat a despuntar una tendència que, a causa dels efectes de la crisi climàtica, serà cada vegada més freqüent: la intensitat de les onades de calor serà cada cop més elevada. Segons les últimes dades, actualment hi ha una onada de calor cada 4 anys (de mitjana), però es preveu que la freqüència augmenti fins a dues onades l’any (en el millor dels casos) o fins a quatre (en les previsions més pessimistes).

Per tal d’actuar, des del 2019 l’Ajuntament de Barcelona ha posat en funcionament una xarxa d’espais de refugis climàtics, espais a on els ciutadans i les ciutadanes es poden protegir de la calor. Es pot consultar tota la informació relacionada a aquest enllaç.

 

Consells en format vídeo

  • Ventila l’habitatge a primera o última hora del dia, quan les temperatures son més baixes.
  • Tanca finestres, persianes i tendals a les zones de la casa a on doni el sol. Si la calor segueix entrant, es poden instal·lar elements reflectants que aïllin els vidres.
  • Si pots, fes servir un ventilador que faci circular l’aire.
  • Si utilitzes aire condicionat, recorda netejar el filtre per millorar la qualitat de l’aire i estalviar energia- Recorda que cada grau que posis de més pot tenir un efecte de fins a un 7-8% sobre la teva factura elèctrica.
  • Intenta mantenir apagats tots els equips electrònics quan no els facis servir, ja que fan que tinguis més despesa i, a la vegada, generen calor.
  • Recorda menjar plats frescos que no necessitin cuinar-se al vapor o al forn, ja que també fan que la despesa augmenti i aporten calor a la llar.

Podeu veure el vídeo d’Energia Justa amb els consells davant l’onada de calor:

 

 

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí