La ciutat de Bristol, al sud-oest d'Anglaterra i amb uns 410.000 habitants, es troba en un entorn de zones naturals de gran riquesa i compta amb diversos parcs històrics al bell mig de l'àrea urbanitzada. Però si tot això s'ha mantingut en bon estat al llarg de les últimes dècades ha estat, sobretot, pels esforços de les associacions de ciutadans, els grups de voluntaris i les organitzacions sense ànim de lucre que han lluitat i han desenvolupat diverses campanyes per la preservació i millora d'aquests espais verds, i públics.
Bristol té actualment 1.808 hectàrees de zones verdes públiques municipals al conjunt del terme de la ciutat. Això són 38.000 metres quadrats... per habitant! I, a més, aquestes zones naturals, parcs i jardins estan repartits per tots els barris, de manera que l'accés a una zona verda resulta molt senzill per a qualsevol ciutadà. Les zones verdes són els espais d'oci més visitats de la ciutat, i un autèntic pulmó verd que ajuda a mitigar les emissions de CO2.
Darrerament, a més, s'ha aprovat un nou pla per millorar l'estat de tots aquests espais, amb especial atenció al manteniment i la seguretat als parcs i jardins, no només en els més grans com ara els Downs, el Blaise Castle Estate o l'Oldbury Court (que són fins i tot una atracció turística per habitants d'altres ciutats de la regió), sinó també en els més petits de cada barri. Amb la col·laboració d'associacions de 'ciutadans pels parcs', l'objectiu és poder garantir i millorar la qualitat de les instal·lacions que hi ha dins les zones verdes (àrees de jocs infantils, bancs, il·luminació, senyalització, etc.) i comptar amb guardes o vigilants a tots els parcs. Això, de manera immediata. Per al futur, les mires van més enllà i s'espera poder destinar part d'aquestes àrees a fer horts comunals en què els ciutadans puguen cultivar els seus propis vegetals.
Part del pressupost per millorar les infraestructures i facilitar nous usos de les zones verdes prové dels ingressos de la loteria estatal britànica. Recentment s'han destinat deu milions de lliures per crear nous camins adaptats, camps d'esports (incloent-hi, evidentment, els destinats a la pràctica del criquet), i circuits de footing.
El paper dels ciutadans
Les associacions de ciutadans de Bristol formen part de gairebé qualsevol iniciativa relacionada amb les zones verdes. L'ajuntament treballa conjuntament amb aquestes persones, que han col·laborat, per exemple, en la campanya 'Trees for Bristol', que pretén plantar 10.000 nous arbres en deu anys, i en diversos projectes de conservació de la biodiversitat de les zones naturals dels afores de la ciutat.
Però a més de la preservació dels espais ja existents, la lluita de les diverses associacions de ciutadans de Bristol ha aconseguit també fer realitat noves iniciatives. Així, per exemple, el nou camí que uneix Bath i Bristol, amb un total de vint quilòmetres, s'ha aconseguit gràcies a les intenses campanyes de les associacions d'usuaris de bicicletes de les dues ciutats. El camí segueix el traçat de les antigues vies de tren i està, per tant, apartat de la carretera. Està reservat exclusivament a bicicletes i caminants, i també s'ha adaptat per cadires de rodes.
Una altra mostra és la Windmill Hill City Farm, nascuda el 1976 com a resposta a la demanda ciutadana de recuperar les terres abandonades per poder ser usades per la població de la zona. És una granja-escola, amb horts cultivats pels ciutadans, activitats educatives per gent de totes les edats (també per a persones amb dificultats mentals) i amb botiga pròpia per vendre'n els productes. I, per als ciutadans, és una manera de poder participar en la producció dels seus propis aliments i d'estar en contacte amb la natura i amb altres persones amb interessos semblants, a només uns minuts del centre de la ciutat.
Eco-escoles per formar els ciutadans del futur
Aquesta consciència ciutadana, que molts dels nens de Bristol viuen a les seues pròpies famílies, es reforça també des del sistema educatiu. L'ajuntament de Bristol té com a objectiu ajudar totes les escoles de la població a arribar a ser 100% sostenibles l'any 2020. Per això moltes d'elles participen al programa Eco-escoles, i reben suport per millorar en la gestió de l'aigua, l'energia i la mobilitat.
El primer pas va ser incloure el missatge de les 3 R (reduir, reutilitzar, reciclar) a tots els cursos el curs 2003-2004. Després s'hi han afegit d'altres accions, en les que es mira d'involucrar l'alumnat per entendre el que s'està fent i que puguin, si s'escau, aportar noves idees.
Així, per exemple, a diverses escoles s'han instal·lat calderes de biomassa per tal d'aconseguir calefacció a partir de restes de podes i altres fustes i fugir així dels combustibles fòssils. I en d'altres centres l'aigua calenta s'aconsegueix amb plaques solars instal·lades a les teulades. També s'han creat els anomenats 'plans de mobilitat' per potenciar que els alumnes i els adults que els hi acompanyen facin el trajecte de casa a l'escola a peu o en bicicleta en lloc d'anar amb cotxe. Per facilitar-ho, s'ha millorat la il·luminació i la seguretat dels accessos a les escoles i els carrers dels voltants.
Cada curs, els tècnics ambientals municipals experts en energia visiten les escoles per fer xerrades i assessorar els alumnes sobre com millorar l'estalvi i eficiència energètiques als centres. I el reciclatge forma part -de manera teòrica i pràctica- de tot el sistema educatiu, des del primer curs de primària.
L'any 2009, Bristol va ser una de les ciutats finalistes al premi capital 'verda' europea amb el lema que defineix el seu objectiu de futur: 'Una capital verda, amb emissions baixes i qualitat de vida alta'. Fa l'efecte que amb una població amb les idees tan clares sobre la sostenibilitat, ja tenen fet part del camí per aconseguir-ho.
--
Especial Ecociutats a 'Sostenible.cat':
Friburg | Växjö | BedZed (Londres) | Güssing | Estocolm | Erlangen | Heidelberg | Múrcia | Oslo | Copenhaguen | Hamburg | Münster
Adjunt | Mida |
---|---|
QueensSquare_bristol.jpg | 16.19 KB |