El públic objectiu de l'ECOsàpiens és multidisciplinari. Des de professionals que realitzin activitats relacionades amb el disseny sostenible de sistemes i productes (dissenyadors industrials, arquitectes, ambientòlegs, biòlegs, sociòlegs, etc.) fins a tot aquell que hi estigui interessat.
L'ECOsàpiens presenta un format de concurs molt dinàmic i lúdic, amb un potent component tècnic. La dinàmica de l'activitat consisteix en la formació d'equips d'unes sis persones que hauran de demostrar els seus coneixements en disseny sostenible a partir de diverses proves i preguntes, amb un suport audiovisual molt animat.
La finalitat d'aquesta activitat és múltiple. Per una banda, fer que els participants aprenguin i comparteixin coneixements en un entorn distès i agradable que permeti generar un treball en xarxa (networking) interessant al voltant del disseny sostenible. I per l'altra, conèixer de primera mà quins són els requeriments dels Premis Disseny per al Reciclatge 2011, el qual encara té oberta la fase de presentació de candidatures fins el proper 11 de març.
Però no és el primer ECOsàpiens, sinó el segon. Com va anar el primer?
El passat 3 de febrer es va fer una primera edició d'aquesta activitat, i atès el gran èxit que va tenir, s'ha obert una segona edició que tindrà lloc el proper 24 de febrer en el mateix emplaçament: l'Auditori del FAD.
En la seva primera edició es va comptar amb una gran assistència de professionals d'àmbits molt diversos, relacionats amb el disseny i la sostenibilitat. En un primer moment, els assistents no sabien què anava a passar ni realment en què consistia l'esdeveniment; però la incògnita es va resoldre ràpidament en un ambient molt distès, amb una gran il·lusió per part de l'equip organitzador i amb un ritme dinàmic que va fer possible un entorn de treball intens i divertit.
Prèviament al desenvolupament del joc, Pilar Chiva, Directora de l'Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge de l'Agència de Residus de Catalunya, va presentar breument l'edició Premis Disseny per al Reciclatge 2011, convidant a tothom a presentar-s'hi. A continuació, en Raul Garcia, de l'equip d'o2Spain, va fer un repàs pels guanyadors de les anteriors edicions del Premi; a més de presentar conceptes com disseny per al reciclatge i la seva relació amb l'ecodisseny.
Un cop informats i amb més d'una pista per al concurs, va començar l'activitat. Les proves són molt diverses: detalls sobre altres edicions dels premis Disseny per al Reciclatge de l'Agència de Residus de Catalunya (ara ja en la seva sisena edició), sobre dissenys per millorar la qualitat de vida del màxim de persones possible, sobre biomímesis, bon disseny, els Delta del disseny, les ecoetiquetes, la sostenibilitat a nivell holístic, materials sostenibles, etc.
Una gran varietat de proves que van fer possible treballar i posar en pràctica nombroses estratègies de l'ecodisseny, entre elles el disseny per al reciclatge. Pensar els productes des del principi per a que impactin el mínim, per a que siguin útils, per a que facin feliç als seus usuaris, per a que aportin valor... Potser és demanar molt, però és la clau del futur del nostre sistema productiu; i tant els dissenyadors com els fabricants, com els usuaris, com els comunicadors tenim una responsabilitat per aconseguir-ho. Així, L'ECOsàpiens s'inscriu en aquest context com una activitat que permet compartir coneixements, idees i inquietuds associades a l'ecodisseny, gaudint alhora.
Per a informació més concreta sobre l'ECOsapiens, us podeu adreçar a l'Agència de Residus de Catalunya.