Xarxes fantasma, un perill a alta mar

Abandonats o perduts, els aparells de pesca són una greu amenaça per a les espècies marines
Redacció
07/09/2009 - 00:00

Unes 640.000 tones d'aparells de pesca perduts, descartats o abandonats -xarxes, trampes, flotadors i cordes, entre d'altres- s'han convertit en una greu amenaça per a les espècies marines, alhora que degraden el sòl marí i provoquen accidents i danys en els vaixells.

Segons un informe de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), els aparells de pesca a la deriva constitueix al voltant d'un 10% de tots els residus al mar, i el seu volum creix dia a dia a causa de l'increment de les operacions de pesca i a la introducció de materials d'alta durada en l'equipament per pescar (capaços de resistir fins a 600 anys a l'aigua).

Pesca fantasma
En el passat, xarxes d'arrossegament eren les principals responsables de captures accidentals, però la seva prohibició a molts llocs l'any 1992 va reduir la seva contribució a l'anomenada pesca fantasma. Avui, el problema són les xarxes d'emmallament, en què la vora inferior s'ancora al sòl marí i es col·loquen flotadors a la vora superior, de manera que formen una paret vertical que pot arribar a mesurar de 600 a 10.000 metres de llarg. Si una d'aquestes xarxes és abandonada o perduda, asseguren la FAO i el PNUMA, pot continuar pescant indiscriminadament per si sola durant mesos -i de vegades anys-, matant peixos i altres animals.

L'informe posa els exemples de la badia de Chesapeake, als Estats Units, on cada any es perden 150.000 del mig milió de trampes de crancs que s'instal·len, i l'illa Guadalupe (Carib), on a cada temporada d'huracans es perden voltant de 20.000 trampes més. Com en el cas de les xarxes, aquests artefactes continuen pescant sols per llargs períodes de temps.

(P)

"La quantitat d'equip de pesca que queda a l'ambient marí seguirà creixent i els impactes en els ecosistemes marins empitjorarà si la comunitat internacional no pren mesures efectives per solucionar el tema dels residus marins en el seu conjunt. Les estratègies per confrontar el problema s'han d'abordar en diversos fronts, incloent la prevenció, mitigació i mesures reparadores", assegura Ichiro Nombra, Subdirector General de pesqueries i aqüicultura de la FAO. Per la seva banda, Achim Steiner, Director Executiu del PNUMA, assegura que "l'equip de pesca abandonat i perdut és un repte que ha de ser urgent i col·lectivament afrontat si volem mantenir la productivitat dels nostres mars i oceans".

Per solucionar el problema, l'informe de la FAO i el PNUMA fa una sèrie de recomanacions, com per exemple recompensar econòmicament als pescadors que reportin pèrdues d'equip o duguin a port xarxes que hagin pogut trobar mar endins, o incorporar "escotilles d'escapament" biodegradables en les trampes, de manera que es desintegrin quan portin molt de temps a l'aigua i puguin quedar inutilitzades.

Més informació: Llegir informe Equip de pesca abandonat, perdut o descartat (PDF, en anglès)

Illes d'escombraries

L'informe expressa una particular preocupació per les altes concentracions de residus marins en determinades àrees, com ara la zona de convergència equatorial. En algunes d'aquestes àrees s'han pogut observar autèntiques illes d'escombraries, formades per una barreja de plàstics, cordes, xarxes de pesca i residus associats a la càrrega marítima com fusta d'estiba, plataformes de càrrega, filferros, cobertes de plàstic, tambors i contenidors, juntament amb pel·lícules acumulades de diversos olis. Aquestes taques poden ocupar molts quilòmetres.

Relacionats

Notícia

L’avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells ja ha quedat enllestit perquè el Govern el pugui aprovar en breu, previ dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social. El text ha superat la fase d’audiència i informació pública i s’han tingut en compte les al·legacions de totes les parts interessades.

Acte
05/10/2023 - 10:00
Hall del centre cívic El Rieral
Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Butlletí