Mataró ha acollit la 39a edició de l’exposició de bolets del Maresme que renova el seu compromís de divulgació, sinó que també s’adapta a la nova realitat del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, connectant tradició i innovació en benefici del patrimoni natural.
Jornada per consolidar la sensibilització ciutadana sobre els valors i reptes en la gestió del litoral metropolità, amb censos de biodiversitat que serviran per estudiar els ecosistemes de les platges a escala europea.
L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.
La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.
La Biblioteca i el Departament municipal de Medi Ambient s'han adherit a la iniciativa, que inclou dues sortides al riu Mogent per fer una observació de l’ecosistema fluvial i plantejar propostes de millora per a aquell espai.
Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.
L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.
L’aplicació per registrar, organitzar i compartir observacions d’animals i plantes s’actualitza amb l’objectiu de ser més accessible i promoure la ciència ciutadana a la ciutat.