Les jugatecambientals són espais lúdics i de coneixement dels valors naturals dels parcs i platges metropolitanes promoguts per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
L'any 2020 s'han recollit 2.210.551 kg de diversos resuidus a les platges metropolitanes. En concret, s'han recollit 353.171 kg de les papereres, 1.368.000 kg de la sorra i 489.360 kg de restes vegetals. Aquestes són les dades de les que ja disposa l'AMB dels diferents tipus de residus recollits a les 42 platges metropolitanes durant el 2020.
Exemplar de papallona reina (Papilio machaon), una de les espècies més espectaculars que es pot veure als parcs i platges metropolitans de Barcelona. Observat i fotografiat pel voluntari del mBMS Pere Soto al parc del Pinetons (Ripollet) el 15 de juliol de 2020.
Aquestes dades constaten que el 15 % de les espècies de papallones de Catalunya es troben als parcs i platges metropolitans. L’estudi ‘Anàlisi de gestió sostenible dels prats florits’ realitzat per l’AMB juntament amb el CREAF, l’IERMB i el LET és el punt de partida de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS.
Seguint el cicle d'auditories de 3 anys iniciat al 2014, durant setembre i octubre de 2018 s'han realitzat les auditories per a la verificació de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) de l'Estratègia de gestió del carboni de l'AMB, on hi ha 58 organitzacions i instal·lacions implicades. Les auditories no han detectat cap tipus d'incidència que calgui solucionar de manera urgent. Però sí, dues oportunitats de millora, és a dir, incidències menors que serveixen per millorar l'estratègia de reducció de gasos.
L'AMB ha retirat el glifosat com a producte herbicida i ha reduït en un 82 % l'aplicació de productes químics per al control de plagues i malures als parcs. Ara els tractaments preventius es redueixen als mínims imprescindibles de manera que només se'n fan de curatius. Aquestes són algunes de les mesures destinades a la preservació de la salut de les persones, en l'àmbit dels tractaments fitosanitaris, que està introduïnt l'AMB en la gestió dels parcs metropolitans.
El Pla és l'estratègia metropolitana per lluitar contra el canvi climàtic i portar a terme la transició energètica
Els objectius finals d'aquest important seguit de mesures són la lluita contra el canvi climàtic i l'assoliment d'una veritable transició energètica al territori metropolità, mitjançant un canvi d'hàbits de la ciutadania. Aquests estan alineats amb les directrius que ha fixat la Unió Europea a tots els seus membres amb horitzó 2030, que exigeixen un descens del 40% de les emissions de CO2, un augment de l'ús d'energies renovables en un 30% i una millora de l'eficiència energètica en un 30%
Els cotxes que més contaminen no podran circular a l'àrea metropolitana de Barcelona els dies amb més pol·lució. Aquesta és una de les mesures del protocol metropolità d'actuació per als episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica, que l'Àrea Metropolitana (AMB) ha presentat aquest 17 de novembre als 36 municipis que la formen.