L'IMPACTE DE LA MODA I ELS RESIDUS TÈXTILS

A Catalunya, de mitjana, una persona llença 22 kg de roba i residus tèxtils cada any. D'aquest només 2,3 kg, l’11%, es recullen selectivament. La resta no s'aprofita. En el marc de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus 2022, des de Sostenible.cat volem aportar algunes respostes a aquesta realitat i propostes de solucions al problema de la moda i els residus tèxtils. 

També disponible en format butlletí.


 

Notícia

El mercat de segona mà de Viladecans tenca la Setmana Europea de Residus, una setmana plena de tallers i activitats per conscienciar sobre el consum més conscient i sostenible.

Article
Al món es venen 100.000 milions de peces de roba cada any

Del total de 22 kg de residus tèxtils generats per persona en un any, només 2,3 kg, l’11%, es recullen selectivament. Tota la resta, 147.000t/any de residus tèxtils són llençats sense retorn, que representa una despesa de 30 milions d’euros.

Article

Catalunya històricament s’ha caracteritzat per disposar d’una potent indústria tèxtil. En l’actualitat destaca dins d’Europa pel seu gran potencial d’aprofitament dels residus tèxtils: comptem amb una llarga tradició de fàbriques que fan servir materials tèxtils reciclats en la seva producció.

Entrevista

2.800 empreses de moda, 70.000 treballadors i una facturació anual de més de 15.000 milions d'euros… A Catalunya la indústria de la moda és molt important. Està preparada per a la transició cap a un model sostenible? Parlem amb Clara Mallart, responsable de l'Àrea de Sostenibilitat i Economia Circular Tèxtil del Modacc - Clúster Català de la Moda i el Textil per conèixer els impactes ambientals del cicle de vida de la roba, solucions com el suprareciclatge i com s’acompanya les empreses en la transició que sí o sí s’haurà de fer cap a l’slow fashion. 

Entrevista

 

Solidança va nàixer per donar un oportunitat a persones en risc d’exclusió. I avui, 25 anys després, són tot un referent en la recuperació del tèxtil. Solidança disposa a Sant Just Desvern d’una planta de 3.000 m2 amb capacitat per gestionar 3.000 tn de residu tèxtil, creant 40 llocs de treball. On va aquesta roba? Quina es pot reutilitzar? Quines són les dificultats per al seu reciclatge? Quins projectes d’innovació tenen en marxa? Parlem amb Andrea Membrado, responsable de comunicació de l’entitat, per saber-ne més.

Notícia

La Gran Clariana del parc de les Glòries de Barcelona ha acollit l'acte conjunt de cloenda de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. S'hi han instal·lat dues tones de residus procedents de la recollida selectiva per simbolitzar la generació actual i els objectius que es volen assumir.