MILLORAR LA QUALITAT DE L'AIRE

La qualitat de l’aire és un factor que pot arribar a ser molt perjudicials per a la salut dels éssers vius. A més, té un perill doble: es tracta d’un risc invisible als ulls, un fet que contribueix al fet que els esforços de les administracions i la conscienciació dels ciutadans vagi a un ritme més lent del necessari.

Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut, els efectes combinats de la contaminació de l'aire ambient i la de l'aire domèstic s'associen a 6,7 milions de morts prematures cada any. En aquest especial, i per aprofundir una mica més en la matèria, parlem amb experts com la Natalia Vilor-Tejedor (BBRC), el Xavier Querol (CSIC), el Martin Lutz (Senador de Berlin) o el Jaume Tàrrega (4sfera Innova), entre d’altres. Tots ells van participar al recent 3r Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell.

També en format butlletí.

 


 

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 
Opinió
Opinió


"Combatre la mala qualitat de l’aire que tenim a Barcelona no significa abandonar el vehicle privat, sinó plantejar-se alternatives més sostenibles i minimitzar les emissions que generem."
 

 
Reportatge
Reportatge

Segons un estudi publicat per The Lancet l’any 2020, el 2% dels casos de deteriorament cognitiu estan associats a la contaminació atmosfèrica. Les Nacions Unides pronostiques que l’any 2050 hi haurà més de 140 milions de persones afectades per algun tipus de demència arreu del món.

Entrevista
Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal

L’EPHA va publicar un informe on va demostrar que, a Barcelona, els costos anuals en l’àmbit sanitari derivats de la mala qualitat de l'aire s’enfilen fins als 1.256 euros per persona.

Notícia
Especial Congrés de Qualitat de l'Aire

La segona jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire reivindica més mesures, informació acurada i posar la ciutadania al centre.
Notícia

Les mesures preventives, el peatge urbà de les ZBE i el redisseny urbanístic marquen la primera jornada del Congrés de Qualitat de l'Aire a Sabadell.

Notícia

Vint punts del municipi tindran un captador durant tres setmanes, per mesurar la qualitat de l’aire al municipi

Notícia

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’Informe anual de qualitat de l’aire a Barcelona per l’any 2022.

Notícia

Dels contaminants avaluats per la xarxa automàtica de la Generalitat de Catalunya l'any 2022, es compleixen la majoria d’objectius de qualitat de l'aire a la majoria de zones. L’ozó troposfèric (O3) presenten algun incompliment d’algun objectiu de qualitat de l’aire. Les PM10 i el diòxid de nitrogen presenten superacions dels valors límit en un punt de mesurament.