El Barcelona Green Map redibuixa la ciutat

Ambientòloga especialitzada en ecodisseny i comunicació ambiental
14/03/2011 - 00:00
Imagineu un mapa de la ciutat de Barcelona en el qual poguéssiu trobar múltiples opcions per viure el vostre dia a dia d'una manera més sostenible. De la mateixa manera que ara podem identificar on està la parada més propera de metro o d'autobús, o bé on hi ha alguns restaurants i serveis diversos (amb aplicacions com el mapa de Barcelona de l'Ajuntament o amb el propi Google Maps); el Barcelona Green Map ens permet ubicar negocis, botigues, iniciatives, instal·lacions, etc; totes amb una vessant ambiental.

El seu origen se situa l'any 1992 a la ciutat de Nova York. La seva creadora, Wendy Brawer, va començar aquesta iniciativa amb The Green Apple Map, el qual es va difondre posteriorment a nivell digital amb més de 700 projectes en més de 55 països del món mitjançant la plataforma digital oberta: Open Green Map. És en aquesta plataforma on s'inscriu el projecte concret de la ciutat de Barcelona.

De fet, l'any 1999, l'Ajuntament de Barcelona ja va elaborar un mapa verd en format paper. La iniciativa Barcelona Green Map ofereix la possibilitat d'actualitzar-lo al màxim via digital i fer possible la seva difusió entre el màxim d'usuaris finals. De fet, un aspecte interessant d'aquesta iniciativa és que qualsevol usuari pot introduir una nova entrada en el mapa.

A mode d'exemple, les darreres incorporacions al Barcelona Green Map han estat la xarxa de deixalleries de la ciutat, la primera ruta verda en bicicleta (agregada per Bicicleta Club de Catalunya), diversos negocis i iniciatives sostenibles (com és el cas de Millor que nou, 100% vell) i, naturalment, equipaments com la Fàbrica del Sol de l'Ajuntament de Barcelona. En el següent vídeo trobareu una explicació gràfica del seu funcionament.

Barcelona és una ciutat que compta amb moltes opcions sostenibles: des de botigues, a restaurants de menjar local, a diversos espais lliures, a rutes en bicicleta, a instal·lacions d'energies renovables, etc. Barcelona Green Map obre aquesta varietat d'oferta a una demanda en creixement, que té al seu abast una plataforma on compartir informació relacionada amb la seva aposta per un model més sostenible.

Actualment, el Barcelona Green Map compta amb 50 entrades, però això és només el principi, ja que qualsevol ciutadà pot introduir el seu negoci, botiga o iniciativa que cregui contribueix al desenvolupament sostenible de la ciutat. Així significa de fet construir entre tots una nova manera de moure's per la ciutatd, promovent una millora vers un model socialment i ambientalment més coherent.

Aquesta iniciativa es pot seguir via Facebook. D'aquesta manera estareu informats en tot moment de les noves entrades realitzades i podreu crear comunitat per reforçar l'aposta per una Barcelona més sostenible.

 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Butlletí