Girona testeja nous models de sega i sembra per parcs i jardins amb l'objectiu de millorar la biodiversitat

28/06/2023 - 10:00

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona a través del projecte GiroNat.

L’Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona (UdG) estan testejant nous models de sega i sembra per als parcs i jardins de la ciutat amb l’objectiu de millorar la biodiversitat urbana. Es tracta d’una prova pilot, en el marc del projecte GiroNat, a través de la qual es pretén avaluar els efectes sobre la biodiversitat que poden tenir actuacions com la reducció de segues o la sembra de llavors de prat mediterrani, entre d'altres. 

L’actuació, que s’ha iniciat aquest mes de juny, pretén garantir en els prats i camps de gespa de la ciutat una floració més rica en espècies, abundant i perllongada en el temps, fet que beneficiarà la presència d’un nombre més elevat i divers de pol·linitzadors. Per dur a terme l’acció, s'han instal·lat parcel·les de mostreig en diferents punts amb gespa de la ciutat com el parc Central de Rafael Masó i Valentí, el jardí de la Pau i el castell de Montjuïc. Aquests indrets serviran per avaluar la presència d'espècies i la seva evolució durant l'estudi.

Diferents persones investigadores de la UdG realitzaran aquest seguiment de la flora i de la fauna per valorar l’efectivitat de les accions. Es tracta d’un projecte d’interès científic sobre la biodiversitat florística i faunística urbana, els resultats del qual serviran per establir protocols de gestió dels espais verds urbans del territori. A més, aquest treball esdevindrà una eina per a la transició socioecològica. A més del canvi de règim de segues i la sembra de llavors mediterrànies, es preveu dur a terme altres actuacions com la creació de basses temporànies, la construcció d'hotels d'insectes, la construcció de murs de pedra seca i canvis en la gestió de les restes vegetals, entre d’altres, amb el mateix objectiu de millorar la biodiversitat dels espais naturals de Girona.
 


 

GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.

El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, està coordinada per l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA). El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

 


 


 

Municipis: 
GironèsGirona

Relacionats

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Article

El consistori estudiarà cas per cas cada centre per tal d’implementar mesures que permetin allunyar-ne els cotxes per reduir la perillositat i la contaminació i per fer entorns més agradables. Es treballarà en tres fases d’actuacions: d’implementació immediata, d’embelliment i de consolidació

Acte
16/11/2023 - 00:00
Palau de Congressos de Girona

Butlletí