La comarca del Matarranya recicla cinc vegades més amb el porta a porta

Font: Ràdio Matarranya

25/10/2018 - 11:40

Després d’haver passat quatre mesos des de la implantació del projecte pilot Porta a Porta, el balanç general és molt positiu. Les fraccions de reciclatge l’any passat en les mateixes dates i en els mateixos pobles se situaven entorn d’un 13% i actualment s’han multiplicat les fraccions per cinc, en arreplegar quasi un 70% de brossa reciclada.

Quant a residus de cartó i plàstic, s’ha duplicat la fracció arreplegada, però la major diferencia la marca la fracció resta. L’any passat esta recollida suposava quasi un 88% dels residus totals generats. El total de resta, amb el projecte Porta a Porta, va passar a separar-se entre fracció orgànica, per a dur a terme el procés de compostatge en la planta de Pena-roja, i la fracció resta. El resultat total és que “hem aconseguit reduir el percentatge de la resta a un 30%, la qual cosa significa que un 40% és la fracció orgànica. Més de la meitat del que abans tiràvem a la brossa, ara es recicla“, va explicar Alberto Rodríguez, tècnic del Porta a Porta.

Per al procés de compostatge solament s’utilitzen els residus orgànics, la major part de la brossa que tirem. Encara que els plàstics i cartons són més voluminosos, les dades arreplegades es basen en quilograms de brossa, que revelen que quasi la meitat de pes de la brossa generada és orgànica. El resultat final del compostatge es veurà després d’un període de formació i maduració d’entre set i vuit mesos que acabarà a principis de l’any que ve per a la primera partida generada al juny.

Encara que les dades es van mantenir entorn d’un 70% de reciclatge al juny i juliol, durant el mes d’agost van descendir a un 66,7%. Aquesta tendència roman respecte a l’any anterior atès que és un període en el qual ens visiten més turistes, persones de segona residència i gent de pas. Amb la finalitat de seguir amb el procés de reciclatge, durant els dies de festes es van repartir contenidors de reciclatge a les penyes interessades i va augmentar la fracció, sobretot de plàstic. “Va ser tot un èxit, açò significa que la gent quan està de festa també és conscient que s’ha de reciclar i s’esforça per fer-ho”, va afirmar Rodríguez.

Malgrat la millora que s’ha experimentat des de l’engegada del projecte, encara s’introdueixen impropis en la fracció orgànica que han de seleccionar-se a mà, “encara cal fer un esforç i millorar perquè són parts que no es degraden”.


 

Categories: 
Municipis: 
Moianès
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Imatge de la campanya informativa del nou model de recollida

Imatge de la campanya informativa del nou model de recollida

Els barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada gairebé han triplicat els seus índexs de reciclatge gràcies al nou sistema de recollida porta a porta, que es va implantar a principis de novembre. Gràcies a la complicitat dels veïns i veïnes que s’hi han sumat de forma molt majoritària, després d’una mica més d’un mes de funcionament del nou servei, ja es reciclen un 83,6% dels residus que es produeixen, un resultat molt millor del previst. El nivell de reciclatge anterior en aquesta zona, rondava el 32%.

Article

El nou sistema inclou la implantació del sistema porta a porta de recollida de residus, la implantació d'una recollida específica per a grans productors (establiments comercials) a partir del 2020, també amb el model Porta a Porta; el dimensionat adequat i renovació de maquinària dels serveis de recollida de residus i neteja viària i la dotació a totes les localitzacions de contenidors del mateix disseny i de les 5 fraccions de residus.

Article

Abans d'acabar l'any es posarà en marxa a Vilanova i la Geltrú un nou servei de recollida porta a porta de les restes orgàniques que generen establiments comercials i de restauració. Aquesta iniciativa es complementarà amb d'altres accions de millora del servei de recollida de deixalles i voluminosos atenent les demandes de la ciutadania en relació a l'estat de l'espai públic. En la compareixença setmanal del Govern municipal, l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras ha parlat del conjunt de millores en el servei de recollida de deixalles així com també de l'ampliació dels horaris del servei de bus nocturn que connecta l'hospital de Sant Camil, amb VNG i altres localitats de la comarca, que ahir dilluns va entrar en funcionament.

Butlletí