Catalunya disposa del primer pla d'infraestructures de gestió de residus municipals

L'Agència de Residus de Catalunya aprova el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals 2005 – 2012
Font: Agència de Residus de Catalunya
14/04/2009 - 00:00
El Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals 2005 - 2012 (PTSIRM) estableix 109 actuacions per garantir la suficiència d'instal·lacions a Catalunya per a gestionar els residus generats en els diferents municipis.

El Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals 2005 - 2012 (PTSIRM) té per objecte racionalitzar la planificació territorial de les instal·lacions existents i de les noves instal·lacions de tractament i disposició de residus municipals a Catalunya. La finalitat que persegueix és aconseguir l'autosuficiència de gestió a cada àmbit territorial, d'acord amb les necessitats, dèficit existent i recursos disponibles.   

El PTSIRM ha de permetre el desenvolupament i la implantació efectiva i sostenible del model català de gestió de residus municipals, basat en la prevenció de la generació de residus i la recuperació màxima de materials a través del tractament de la totalitat dels residus generats (aquells que es recullen selectivament i aquells que no). 

Cal reduir un 10% la generació per càpita
La planificació determina els equipaments de gestió de residus municipals que han de donar servei als diferents àmbits territorials, per tal de garantir l'acompliment dels objectius de reciclatge i valorització que estableix el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC). Els objectius que planteja aquest programa per 2012 són: reduir la generació de residus per càpita un 10% respecte a 2006, situar l'índex de valorització material en el 48% i disminuir progressivament el volum de residus sense tractar que van a dipòsit o incineració, fins arribar al 100% de tractament l'any 2012. 

El Pla d'infraestructures contempla 109 actuacions; d'aquestes, 28 són millores i altres actuacions en les plantes ja existents, i les restants són instal·lacions de nova construcció que, en alguns casos, poden ser agrupades en un mateix centre de tractament. El Pla d'infraestructures aposta clarament pel tractament dels residus municipals, amb l'objectiu de recuperar el màxim material que pugui ser reincorporat al cicle de producció. Així, es construiran 30 plantes de tractament de RESTA (aquells residus que no es poden recollir selectivament) i 9 plantes de compostatge (tractament de la matèria orgànica recollida selectivament); i es faran millores en la meitat de les plantes que actualment realitzen aquests processos de tractament. La resta d'equipaments que contempla el Pla són: plantes de transferència, plantes de selecció, plantes d'incineració i altres tractaments tèrmics i disposició en dipòsits controlats. 

Set àrees autosuficients
En la planificació prevista també es determinen les dades tècniques i de capacitat de cadascuna de les instal·lacions previstes, amb l'objectiu d'ajustar-se a les necessitats de la població i de les activitats de l'àmbit territorial en qüestió. El Pla estableix els paràmetres generales per tal que, posteriorment i amb la participació dels ens locals, es concreti cada actuació en el territori, ja que són els ens locals qui tenen les competències de recollida i tractament dels residus municipals. Així, la planificació, que es basa en principis de proximitat territorial, per evitar el desplaçament innecessari de residus, divideix Catalunya en set àrees o grans zones que hauran de ser autosuficients en la seva gestió de residus l'any 2012.  

Les instal·lacions de nova construcció del Pla territorial d'infraestructures suposen una inversió pública d'aproximadament 984 milions d'euros; i les millores i altres  actuacions en les plantes existents de quasi 203 milions d'euros. Així, aquest Pla suposarà un estímul econòmic pel sector i una font de creació d'ocupació; s'estima que durant la fase d'execució es crearan 5.000 llocs de treball i, posteriorment, en la fase d'explotació de les instal·lacions, 2.500 més (directes i indirectes). 

L'aprovació del Pla Territorial d'Infraestructures per part del Consell de Direcció de l'Agència de Residus de Catalunya és un pas més d'una tramitació que finalitzarà en Decret, ja que el Pla d'infraestructures dóna compliment a la llei de residus aprovada al juliol de 2008. La planificació de les infraestructures necessàries, així com dels programes de gestió de residus que també han estat aprovats recentment, serviran per dotar Catalunya d'una gestió moderna i eficient dels residus que la població genera, en la línea dels països més avançats en aqueta matèria a nivell europeu.  

Més informació:
Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals 2005 - 2012
Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC 2007-2012)

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Acte
16/03/2024 - 00:00
Diverses poblacions d'Osona
Entrevista
Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’Agència de Residus de Catalunya

Parlem amb el membre de l'Agència de Residus de Catalunya sobre el projecte europeu Sircles, que treballa a set països de la conca Mediterrània. 

 

Butlletí